Na het overlijden van een dierbare wilt u niet dat zijn of haar sociale media accounts blijven bestaan. Hier leest u hoe u de sociale media accounts van een dierbare kunt opzeggen na overlijden.

Enkel jaren geleden was het opzeggen na een overlijden nog lastig, maar dit is inmiddels gelukkig een stuk gemakkelijker geworden. Ieder bedrijf hanteert daar een eigen stappenplan voor dat u als nabestaande dient te volgen. Hieronder leggen we uit hoe opzeggen werkt bij de meest gebruikte sociale platforms.

Facebook

Als een Facebook-gebruiker is overleden, zijn er drie mogelijkheden voor het bestaande Facebook-profiel:

Het verzoek tot verwijdering moet u als nabestaande bij Facebook zelf indienen. Alle informatie, zoals foto’s, statusupdates en vriendschappen verdwijnen en zijn daardoor voor niemand meer te bekijken. Het Facebookaccount van de overleden persoon is dan volledig gewist. Alleen naaste familieleden kunnen deze opdracht geven.

>> Heeft u weleens nagedacht over uw eigen digitale erfenis? Hier leest u er meer over

Twitter

Het account van een overleden Twitter-gebruiker kan door een familielid of ander bevoegd persoon worden opgezegd. U kunt hiervoor met een formulier een verzoek indienen via onderstaande link:

In het formulier wordt bijvoorbeeld gevraagd welke relatie u met de overledene had. Na het indienen van dit ingevulde formulier, ontvangt u per e-mail een bevestiging van de aanvraag. Daarnaast wordt u gevraagd om de overlijdensakte en een kopie van het legitimatiebewijs van de overledene op te sturen. Nadat u dit gedaan hebt wordt het verzoek officieel in behandeling genomen.

LinkedIn

LinkedIn is een zakelijk netwerk met veel automatische notificaties. Om te voorkomen dat er berichten met bijvoorbeeld jubilea namens de overledene worden geplaatst, is het mogelijk om het account te laten verwijderen. Hiervoor moet u het volgende formulier invullen:

Nadat u het formulier hebt verzonden, wordt de aanvraag in behandeling genomen. LinkedIn zal u per e-mail op de hoogte houden van de status van de aanvraag.

Overige online accounts

Er zijn verschillende websites die u kunnen helpen bij het opzeggen van de diverse accounts op sociale media. Ook andere online accounts, zoals profielen bij webshops en datingsites worden daarin meegenomen.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.