De laatste verzorging van een overledene vindt zo snel mogelijk na een overlijden plaats. Als nabestaande heeft u vervolgens zelf de keuze waar de overledene wordt opgebaard: thuis of in de rouwkamer van het uitvaartcentrum.

Opbaren gebeurt direct na de laatste verzorging. Letterlijk betekent opbaren ‘het op een baar leggen’ van de overledene.

Laatste verzorging

De laatste verzorging wordt ook wel postmortale zorg genoemd. Het lichaam van de overledene wordt gewassen, gekleed en de huid wordt (cosmetisch) verzorgd. De verzorging kan uitgevoerd worden door de verpleging van een zorginstelling of de uitvaartondernemer. Als nabestaande mag u hier altijd bij aanwezig zijn of zelfs meehelpen als u dat een liefdevol laatste gebaar vindt.

Kleding overledene

De kleding die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt, mogen nabestaanden zelf uitkiezen. Kies bijvoorbeeld kleding waar de overledene zich prettig in voelde of die typisch paste bij zijn of haar stijl. Het is ook mogelijk dat de overledene zelf voor overlijden al een kledingkeuze heeft laten vastleggen in bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Het is aan te raden om voor kleding met lange mouwen te kiezen. Het kan namelijk zo zijn dat er kleine verkleuringen op het lichaam optreden na overlijden; deze zijn vooral op de armen zichtbaar.

Opbaren in het uitvaartcentrum

Veel rouwcentra hebben een 24-uurskamer beschikbaar. Dit geeft u als nabestaande de mogelijkheid om op ieder gewenst moment, 24 uur per dag, bij de overledene te zijn. U ontvangt een eigen sleutel, zodat u zelf naar binnen kunt. Om een vertrouwde sfeer te scheppen mag de afscheidskamer ingericht worden met persoonlijke spullen. Indien u geen gebruikmaakt van de 24-uurskamer zult u gebonden zijn aan de openingstijden van het uitvaartcentrum. Soms is bezoek alleen mogelijk op afspraak.

Foto’s: de familiekamer in uitvaartcentrum Berkel en Rodenrijs

>> In deze blog leest u uitgebreid hoe de (thuis)opbaring van een overledene in zijn werk gaat

Thuis opbaren

Als de overledene thuis opgebaard wordt, bent u niet afhankelijk van openingstijden van het rouwcentrum. U kunt dan tot de uitvaart in vertrouwde kring rouwen en afscheid nemen. Het is bijna altijd mogelijk om thuis op te baren. Dit kan in de kist met kistkoeling, maar ook in het eigen bed met een bedkoeling. Na thanatopraxie (balseming) is koeling in de meeste gevallen niet meer nodig, de overledene zal daardoor ook niet koud aanvoelen. Thuis opbaren betekent overigens niet altijd letterlijk in huis, opbaren mag ook in een overdekt gedeelte van de achtertuin of in een bijgebouw.

Niet opbaren

Heeft de overledene aangegeven in de laatste wilsbeschikking dat hij of zij niet opgebaard wil worden (‘geen kijkdagen’)? In dat geval blijft de overledene tot de uitvaart in het mortuarium of wordt thuis opgebaard zonder rouwbezoek.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.