Heeft u al eens nagedacht over uw eigen uitvaartwensen? Steeds vaker worden deze wensen bij leven al vastgelegd.

Dit geeft uw uitvaart een persoonlijk karakter. Een begrafenis of crematie is niet goedkoop. Een uitvaartverzekering kan de kosten van de uitvaart dekken.

De uitvaartverzekering: verschillende types

Kapitaal-uitvaartverzekering

Wilt u dat uw nabestaanden een geldbedrag krijgen uitgekeerd die de kosten voor uw uitvaart dekken? Dan kies u voor een kapitaal-uitvaartverzekering. De hoogte van het bedrag dat uiteindelijk wordt uitgekeerd aan uw erfgenamen is afhankelijk van de premie die u betaalt en de polisvoorwaarden.

Natura-uitvaartverzekering

Bij een natura-uitvaartverzekering wordt geen geld uitgekeerd, maar goederen en diensten geleverd voor de uitvaart. De meeste uitvaartverzekeraars werken met een basispakket waarin de standaardonderdelen van een uitvaart zijn opgenomen. Daarnaast bieden zij aanvullende pakketten aan om extra wensen te realiseren.

Premie uitvaartverzekering

De hoogte van de premie van een uitvaartverzekering is niet alleen afhankelijk van de dekking, maar ook van uw leeftijd en geslacht. Hoe jonger u bent op het moment van afsluiten, hoe minder premie je betaalt. Omdat vrouwen een hogere levensverwachting hebben, betalen zij iets minder premie dan mannen.
In de praktijk betaalt u voor een verzekerd bedrag van € 7.500,- ongeveer € 6,- premie per maand wanneer u de verzekering afsluit rond uw 20ste levensjaar. Bent u rond de 40, dan bedraagt de premie plusminus € 12,- per maand. Sluit u de uitvaartverzekering pas op uw 60ste af, dan moet u rekening houden met een maandpremie van zo’n € 30,-.

Hoe lang moet er premie betaald worden voor een uitvaartverzekering?

Het is afhankelijk van de verzekeraar hoe lang u premie moet betalen voor de uitvaartverzekering. Bij sommige uitvaartverzekeraars moet u levenslang een premie betalen, bij anderen betaalt u maximaal 30 jaar. De laatste optie lijkt aantrekkelijk, zeker als u nog jong bent. Toch is er een kans dat de premie voor uw uitvaartverzekering hoger is dan bij een maatschappij waar je levenslang betaalt. Vergelijk dit dus goed.
U kunt er op ieder moment voor kiezen om niet langer premie te betalen voor je uitvaartverzekering. Het is verplicht om dit schriftelijk door te geven aan de verzekeringsmaatschappij waar je uitvaartverzekering loopt. Het eindbedrag wordt dan uiteraard lager dan in de polis staat. Het is verstandig om daarom eerst te informeren op hoeveel geld u recht hebt voordat u uw uitvaartverzekering premievrij maakt.

Koopsomverzekering en bijverzekeren

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kunt u ook kiezen voor een koopsomverzekering. U betaalt dan eenmalig een hoger bedrag, waarmee een deel van de uitvaart wordt betaald. Heeft u wel een uitvaartverzekering, maar is deze al lang geleden afgesloten? Dan is het verstandig om te onderzoeken of de polis nog wel voldoet aan uw huidige wensen. Door prijsstijgingen kan het verzekerde bedrag te laag zijn. In dat geval kunt u ervoor kiezen om bij te verzekeren zodat u er zeker van bent dat er voldoende geld is.

Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Niet iedereen kan of wil een uitvaartverzekering afsluiten. Ook is er een leeftijdsgrens gesteld. Na je 70ste is het bij de meeste verzekeraars niet meer mogelijk deze verzekering af te nemen. Een alternatief voor een uitvaartverzekering is een storting op een depositospaarrekening. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zelf te sparen voor je uitvaart. Of je kiest ervoor om je uitvaart door je nabestaanden te laten betalen vanuit de erfenis. Je kunt dit het beste van tevoren bespreken en vastleggen.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.