Naast het vastleggen van uw uitvaartwensen, is het verstandig om ook alvast na te denken over de financiering van uw uitvaart.

Daardoor belast u uw nabestaanden niet met (extra) kosten. De kosten van een uitvaart lopen de laatste jaren op. Dit komt vooral door hogere gemeentelijke heffingen zoals grafrechten. Ook willen veel mensen de uitvaart een persoonlijker karakter geven: geen koffie met cake maar verfijnde hapjes, geen aula, maar een unieke locatie.

U kunt sparen voor uw uitvaart of een uitvaartverzekering afsluiten. Een minder bekende vorm van sparen is een uitvaartdeposito. Wij vertellen u er graag meer over.

Wat is een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito is een speciale spaarrekening waarop u eenmalig, of periodiek, geld stort. Jaarlijks wordt een aantrekkelijke rente bijgeschreven. Het totale spaarbedrag, plus de rente en eventuele bestaande uitvaartpolissen, zijn bedoeld om uw uitvaart te bekostigen. Het bedrag van uw uitvaartdeposito kunt u op elk gewenst moment verhogen.

Vermoed u dat de kosten de komende jaren zullen stijgen, dan kunt u eenvoudig een bedrag bijstorten. Een uitvaartdeposito is niet afkoopbaar en kan daardoor alleen worden gebruikt voor de uitvaart. Blijft er geld over, dan wordt dit uitgekeerd aan uw erfgenamen.

Voor wie?

Iedereen kan een uitvaartdepositorekening openen. Een uitvaartdeposito blijkt in de praktijk vooral geschikt voor mensen die geen verzekering willen afsluiten, of die vanwege hun leeftijd een hoge verzekeringspremie moeten betalen en voor mensen die relatief veel spaargeld hebben of juist onderverzekerd zijn.

De rente die u ontvangt op uw depositorekening is hoger dan die op een gemiddelde spaarrekening. Het rentepercentage is variabel en wordt ieder jaar vastgesteld. Het actuele rentepercentage kan je opvragen bij de Stichting Depositofonds Uitvaartgelden. Over het jaar 2020 bedroeg de rentevergoeding 1,50%.

Voordelen van een uitvaartdeposito

  • Het is veilig, makkelijk en biedt zekerheid.
  • Storting van de totaalsom kan ineens of in delen gebeuren.
  • Bestaande uitvaartpolissen worden in mindering gebracht op het te storten bedrag.
  • Er wordt geen leeftijdsgrens gehanteerd.
  • Er worden geen vragen over de gezondheid gesteld en een medische keuring is niet nodig.
  • Een uitvaartdeposito is waardevast door de jaarlijkse rentebijschrijvingen.
  • Een eventueel overschot wordt uitbetaald aan de erfgenamen.

Depositofonds van Van der Spek Uitvaart

Van der Spek Uitvaart heeft een eigen depositofonds dat is ondergebracht in een aparte stichting. Deze stichting staat onder toezicht van twee onafhankelijke notarissen en de cijfers worden jaarlijks beoordeeld door Schipper Accountants. Op deze manier is uw geld altijd veilig en ontvangt u een aantrekkelijk rendement.

U kunt bij ons een bedrag storten voor de volledige uitvaart of voor een deel van de verwachte kosten. Veranderen uw wensen in de loop van de tijd, dan kunt u het bedrag altijd nog verhogen. Blijft er na de uitvaart nog geld over, dan wordt dat uitgekeerd aan uw erfgenamen.

Toch een uitvaartverzekering?

De meest voorkomende uitvaartverzekeringen zijn de kapitaalverzekering en de naturaverzekering. Een kapitaalverzekering keert een vast bedrag uit, met een eventuele winstdeling. Bij een naturaverzekering bent u verzekerd voor een pakket van goederen en diensten. Bij een naturaverzekering kiest de verzekeraar de uitvaartonderneming die in overleg met de nabestaanden de uitvaart regelt. De verzekering bestaat uit een pakket basisvoorzieningen dat uitgebreid kan worden met specifieke wensen. Nabestaanden komen hiermee soms voor onaangename verrassingen te staan: ze moeten bijbetalen voor extra zaken die buiten de dekking vallen. Kiest u voor een eigen uitvaartonderneming, dan wordt de hoogte van de polis verrekend met de gemaakte kosten.

Persoonlijk advies

Wat is voor u de beste manier om je uitvaart te financieren? Dat hangt onder meer af van uw vermogenspositie. Voor antwoorden op uw vragen of een persoonlijk advies neem contact op met onze adviseurs op telefoonnummer 010 – 447 99 00 of het contactformulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.

010 – 447 99 00

Stuur e-mail