Denk daarbij aan een kunstheup, een metalen plaatje dat ooit gebruikt is om een botbreuk te repareren of een vulling van een kies. Waar gaan die metalen na crematie naartoe?
Uit de as gezeefd
Naast het chirurgisch staal en eventueel edelmetaal blijft er na de crematie ook metaal dat aan de uitvaartkist zat over. Kleine spijkertjes of metalen handvaten bijvoorbeeld. Deze worden met een magneet uit de as gehaald. Door de hitte van de crematieoven smelten zelfs edelmetalen, hier blijft slechts een klein bolletje van over. Edelmetalen zijn niet magnetisch en worden daarom uit de as gezeefd en verzameld.
Metalen voor goede doelen
Alle soorten metalen die overblijven na een crematie zijn officieel eigendom van de crematoria. Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen die metalen een flink bedrag. Sommige crematoria houden dit bedrag zelf. Een deel van de Nederlandse crematoria – zo ook van der Spek Uitvaart – kiest ervoor om iets goeds met deze inkomsten te doen, de gelden worden teruggeven aan de maatschappij. In de crematoria die aangesloten zijn bij branchevereniging LVC, worden alle overgebleven metalen verzamelt voor het Vaillant Fonds. Deze onafhankelijke stichting bestaat al ruim dertig jaar. De opbrengst van de verkoop van de metalen gebruikt de stichting om diverse goede doelen en sociaal-maatschappelijke projecten te steunen.
TIP | Denk goed na over sieraden
Als nabestaanden is het altijd mogelijk sieraden voor crematie te verwijderen en zelf te bewaren. Nabestaanden kunnen er ook bewust voor kiezen een trouwring of andere sieraden om te laten. Hou er dan wel rekening mee dat het na crematie niet meer mogelijk is om sieraden terug te vragen. Deze metalen zijn conform de algemene voorwaarden niet meer opeisbaar na crematie. Indien de nabestaanden ervoor kiezen om sieraden om te laten, worden deze nadat ze gesmolten zijn net als overige (edel)metalen ingezet om sociaal-maatschappelijke projecten te steunen.
Sociaal-maatschappelijke projecten
Via het Vaillant Fonds worden allerlei verschillende doelen gesteund in Nederland. Zo kon Hospice de Zeedistel in Egmond dankzij de bijdrage van het Vaillant Fonds zo ingericht worden dat het hospice een vertrouwde, veilige en een huiselijke sfeer kreeg. En werden via Stichting Gouden Dagen (kwetsbare) ouderen en jongeren met elkaar verbonden om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Meer weten? Op de website van het Vaillant Fonds zijn diverse voorbeelden te vinden van projecten die gesteund worden: https://vaillantfonds.nl/projecten/
Hier leest u meer over cremeren en het crematie proces.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.