Door middel van een rouwkaart worden familieleden, vrienden en kennissen officieel op de hoogte gebracht van een overlijden. Het is van belang dat deze kaarten zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd worden. Voorheen werd meestal een eenvoudige kaart gebruikt met een grijze of zwarte rand. Inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden.
Rouwteksten
Teksten op rouwkaarten en in rouwadvertenties bevatten steeds vaker zelf geschreven verwoordingen in plaats van standaard formuleringen. Een combinatie van bekende voorbeeldzinnen met een citaat uit een boek of gedicht kan natuurlijk ook.
De uitvaartonderneming kan hulp bieden bij het opstellen van de rouwtekst. Met teksten op de rouwcirculaire kan men de persoonlijkheid van de overledene typeren of iets vertellen over de omstandigheden waarin het overlijden plaatsvond. Of aan gevoelens van rouw uiting geven door middel van een afscheidsgedicht. Soms bedankt men door middel van de rouwkaart de zorginstelling of ziekenhuis waarin de overledene verkeerde.
Rouwadvertentie
Voor de rouwadvertentie kan men dezelfde tekst gebruiken als op de rouwkaart. Door een advertentie geeft men een bredere bekendheid aan het overlijden. Vaak dient de overlijdensadvertentie als aankondiging van tijdstip en locatie van de uitvaart. Of dient de rouwadvertentie juist als mededeling dat de crematie of begrafenis inmiddels al heeft plaats gevonden.
Bedankkaarten
Wanneer men niet in de gelegenheid is iedereen persoonlijk te bedanken voor geboden steun, verstuurt men bedankkaartjes of plaatst men een dankbetuiging in de krant. Doorgaans doet men dit zes weken na de uitvaart. Een herinneringsboekje is een andere manier om mensen te bedanken.
Online condoleance
Na de uitvaartplechtigheid is het de gewoonte de directe nabestaanden te condoleren. Dat kan bijvoorbeeld door een condoleancekaart te sturen. Ook online wordt steeds meer de gelegenheid geboden om een condoleance achter te laten. Sommige uitvaartondernemers bieden nabestaanden de mogelijkheid om een herdenkingspagina aan te maken.
Hiermee herinnert men zich niet alleen de overledene, maar biedt men anderen de mogelijkheid om familie te condoleren. Afhankelijk van de keuze die nabestaanden hierin maken, wordt de inlogcode weergegeven op de rouwkaart of advertentie of toegezonden per mail.