Op dit moment kan je in Nederland na je dood kiezen tussen cremeren, begraven of je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dit is vastgelegd in de Nederlandse Wet op de lijkbezorging. Je hoort in het nieuws echter steeds meer over de optie resomeren. Op sommige plekken in de VS is dit namelijk een legale methode die steeds vaker gekozen wordt. Maar wat is resomeren eigenlijk?
Hoe gaat resomeren in z’n werk?
Het woord resomeren stemt af van het Griekse woord ‘resoma’ dat hergeboorte van het lichaam betekent. Het lichaam van een overledene wordt in een vat gelegd. Vervolgens worden water en kaliumhydroxide toegevoegd. Een pomp zorgt ervoor dat de stoffen mixen waardoor het vat onder druk komt te staan. Hierdoor lost het lichaam op. Net als bij crematie blijft een wit poeder over.
Resomeren is volgens velen een milieuvriendelijk manier; er zijn maar weinig grondstoffen nodig en het is een duurzame methode. Bij de stof kaliumhydroxide worden echter wel vraagtekens gezet, omdat het opwekken van deze stof ook veel energie kost. Tevens leeft er kritiek op het lozen van menselijke resten via het rioolwater dat bij resomeren plaatsvindt.
Wanneer wordt resomeren in Nederland mogelijk? Dat is nog onduidelijk. Een nieuwe wet om dit mogelijk te maken is in de maak.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.