Er is op dit moment veel nieuws rondom het coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd die de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Ook in Nederland nemen de besmettingen op dit moment toe. We krijgen daarom steeds meer vragen over hoe het zit als een dierbare overlijdt aan het coronavirus. 

Sinds afgelopen februari heeft het coronavirus helaas ook Nederland bereikt. Mensen met het coronavirus hebben luchtwegklachten en in sommige gevallen ook koorts. De ziekte is alleen overdraagbaar van mens op mens door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Maar hoe zit het als een dierbare overlijdt aan het coronavirus?

Afscheid op afstand

Door de maatregelen rondom het coronavirus ziet een uitvaart er op het moment helaas anders uit. Wij doen er alles aan om ondanks de beperkingen toch een bijzonder afscheid te regelen. Er is meer mogelijk dan u wellicht denkt. Graag delen we inspiratie en tips met u voor een bijzonder afscheid op afstand of neem voor meer informatie contact met ons op. 010 – 447 99 00 of via info@vanderspekuitvaart.nl

Dierbare overlijdt aan het coronavirus

Bij het overlijden van uw dierbare kunt u Van der Spek Uitvaart 24 uur per dag bellen op ons telefoonnummer 010 – 477 99 00. Als u het vermoeden heeft dat uw dierbare besmet was met het coronavirus dan is het belangrijk dat u dit meldt bij de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger is op de hoogte van de veiligheidsregels rondom het coronavirus en zal u hierover informeren.

Zodra u een overlijden gemeld heeft komt de uitvaartverzorger bij u langs. Alleen in het geval wanneer u of een van de andere nabestaanden ook besmet zijn met het coronavirus gelden hiervoor andere regels. Vanuit veiligheid van onze uitvaartverzorgers voorkomen wij liever dat zij direct contact hebben met iemand die besmet is met het coronavirus. Wanneer nabestaanden wel besmet zijn met het virus dan worden extra veiligheidsmaatregelen genomen en wordt er zoveel mogelijk telefonisch contact onderhouden of via een videogesprek.

Is een overledene nog besmettelijk?

Als een overledene besmet is geweest met het coronavirus volgt Van der Spek hiervoor de regels die zijn vastgesteld door het RIVM en de betrokken GGD. In principe kan de uitvaart gewoon doorgaan op de reguliere manier. Het RIVM heeft laten weten dat de overleving van het virus na overlijden van een patiënt kort is. Er is nog geen uitgebreid onderzoek geweest naar de besmettelijkheid. Daarom volgen we dezelfde maatregelen als wanneer iemand in leven het coronavirus heeft. We zijn extra voorzichtig.

Uitvaart en het coronavirus

Op het moment dat iemand is overleden die ook besmet is met het coronavirus dan kan de uitvaart gewoon plaatsvinden. Nabestaanden die niet aanwezig zijn bij de uitvaart omdat zij besmet zijn met het coronavirus kunnen de uitvaart bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname. Dat is afhankelijk van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Vanwege de hygiënevoorschriften vanuit de overheid mag u geen hand geven bij het condoleren. Lichamelijk contact is momenteel niet aan te raden. U kunt uw medeleven op een andere manier kenbaar maken

Uitvaarten in Nederland

Van der Spek Uitvaart houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en volgt de regelgeving die door de overheid bekend wordt gemaakt. Op dit moment organiseren wij geen uitvaarten met meer dan 30 personen. Deze maatregel geldt tot en met 6 april 2020. Mocht dit betekenen dat er daarom personen niet aanwezig kunnen zijn op de uitvaart, dan kunnen zij deze bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaart:

Van der Spek is een uitvaartbedrijf met een belangrijke maatschappelijke functie. Namelijk het verzorgen van het laatste afscheid. We hebben een cruciale rol te spelen in het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus en die rol nemen we heel serieus. We volgen nog altijd de richtlijnen op die vanuit het RIVM zijn afgekondigd. Voor de uitvaarten die Van der Spek verzorgt gelden specifieke maatregelen. Uiteraard zorgen we ervoor dat ons personeel precies weet hoe ze daarnaar moet handelen.

Ja dat klopt. We hanteren specifieke maatregelen voor uitvaarten in ieder geval tot en met 28 april 2020 zoals afgegeven door RIVM:

  • We mogen niet meer dan 30 personen op een uitvaart verwelkomen. Dit aantal is incl. de medewerkers.
  • We zorgen dat er 1,5 meter ruimte mogelijk is tussen mensen
  • We zorgen voor informatievoorziening over de hygiëne richtlijnen aan genodigden/gasten voorafgaand aan de uitvaart en faciliteren de nodige middelen hiervoor.

Samen met de familie en/of nabestaanden overlegt de uitvaartverzorger welke alternatieven er zijn voor de wensen die zij hebben. De uitvaartverzorger zal binnen de mogelijkheden, adviseren en ondersteunen. Te denken valt aan de uitvaart op afstand bij te wonen met een livestream of op een later moment door middel van een video opname. Een dienst kan ook op een later moment plaatsvinden. Soms zal de familie en/of nabestaanden er misschien voor kiezen in besloten kring te begraven of te cremeren.

We monitoren continu de situatie in Nederland door contact te onderhouden met de bekende instanties. We handelen volgens de richtlijnen van het RIVM. Om besmetting te voorkomen volgen we voor onze medewerkers de volgende maatregelen om verspreiding te voorkomen

  • Regelmatig handen wassen met water en zeep
  • Papieren zakdoekjes gebruiken
  • Met hoesten of niezen, zoveel mogelijk in een papieren zakdoek en anders in de elleboogplooi
  • Geen handen schudden of ander lichamelijk contact
  • Geen fysiek contact bij het regelen van de uitvaart. Alleen telefonisch of via videogesprek contact onderhouden met de nabestaanden.
  • Onze uitvaartverzorgers werken vanuit huis waar mogelijk

Ja, u kunt gewoon de uitvaart bezoeken als u zelf geen gezondheidsklachten heeft of een vermoeden dat u het coronavirus heeft.

Het RIVM schrijft hierover dat wanneer u verkoudheidsklachten (of verhoging vanaf 38,0 graden Celsius) heeft en contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus (of wanneer u in een besmet gebied bent geweest) u beter thuis kunt blijven.

Het wordt afgeraden om handen te schudden en waar mogelijk fysiek contact te vermijden. We adviseren u daarom om dit ook tijdens een condoleance niet te doen. Wel kunt u uw steun betuigen door bijvoorbeeld een knikje te geven of een paar mooie woorden uit te spreken. Denk bijvoorbeeld aan “Ik leef met u mee” of “Veel sterkte”.

Ga dan naar de RIVM-website of bel het publieksinformatienummer 0800-1351.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.