Uitvaartfotografie en livestream bieden uitkomst voor nabestaanden tijdens coronacrisis

Vanwege de huidige maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, zien uitvaarten er noodgedwongen anders uit dan veel nabestaanden zouden willen.

Het is niet meer mogelijk om met grote groepen bij elkaar te komen. Dat betekent helaas dat een uitvaart door maximaal 30 personen mag worden bijgewoond. De aanwezigen moeten onderling 1,5 meter afstand bewaren.

Menselijk contact

Het afscheid van een dierbare kan er daardoor niet altijd zo uitzien als de nabestaanden en de overledene zelf graag gewild zouden hebben. De ceremonie moet anders ingericht worden en fysiek contact wordt afgeraden. Verdrietig, want juist bij een afscheid is een warme handdruk, knuffel of hand op iemands schouder zo steunend voor de nabestaanden. Ook voor onze uitvaartverzorgers is het contact met de familie anders dan men van ons gewend is. Alle besprekingen lopen via de telefoon, skype of zoom. Nabestaanden mogen helaas niet langer meer helpen bij de laatste verzorging. Samen met de families zoeken we per situatie naar passende oplossingen en waardevolle vervangende rituelen. Want menselijk contact kan ook mét fysieke afstand. In deze tijd zetten al onze medewerkers zich ten volste in om – ondanks de ongewone situatie – toch een mooi, waardig en persoonlijk afscheid te verzorgen.

Uitvaart volgen via een livestream

Een aantal van onze uitvaartlocaties beschikken over de mogelijkheid om een uitvaart te volgen via een livestream. Zo zijn vrienden, familie en bekenden toch in staat om het afscheid online bij te wonen. Dit kan via ons speciaal voor nabestaanden ontwikkelde herdenkingsplatform Memoria. Uit respect voor de privacy van de overledene en de nabestaanden is de herdenkingspagina afgeschermd met een inlogcode. De inlogcode wordt door de familie bekendgemaakt per mail, in de rouwkaart of rouwadvertentie, zodat alle digitaal genodigden mee kunnen kijken. Kunt u niet digitaal aanwezig zijn op het moment dat de uitvaart plaatsvindt? Naderhand is de plechtigheid te downloaden via een link die te vinden is op de herdenkingspagina.

Twee van onze panden zijn uitgerust met een livestream-installatie zodat de bijeenkomst via internet kan worden gevolgd. Het betreft de locaties:

  • Capelle aan den IJssel; Fascinatio Boulevard
  • Barendrecht; Scheldestraat

Uitvaartfotografie en -film

In de tijd voor de uitvaart moet er veel geregeld worden. De maatregelen vanuit het RIVM vergen momenteel bovendien extra flexibiliteit van de nabestaanden. De dag van de uitvaart gaat voor sommigen daardoor in een roes voorbij. Het kan op een later moment een teleurstelling zijn als duidelijke herinneringen aan het afscheid ontbreken. Met foto’s van de uitvaart kan je op een later moment de dag opnieuw beleven en een plek geven. Wij werken samen met professionele fotografen die op gepaste afstand de dag vast kunnen leggen. Indien gewenst leggen ze voor u op discrete wijze een tastbare en blijvende laatste herinnering vast. Heeft u kinderen die te jong zijn om de uitvaart bewust mee te maken? Ook voor hen kan het waardevol zijn om hier op latere leeftijd nog beeldmateriaal van te kunnen bekijken.

De geldende voorschriften en maatregelen kunnen per dag aangepast worden. Houdt u daarom ook zelf goed de adviezen van het RIVM in de gaten. Indien er striktere maatregelen bijkomen die van toepassing zijn op andere onderdelen van de uitvaart, zullen wij u uiteraard ook via onze website informeren.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.