Afgelopen jaren is er in de media veel aandacht geweest voor ons donorsysteem. Het is geen geheim dat er in Nederland een schreeuwend tekort was (en is) aan orgaandonoren. De wachtlijsten zijn enorm. In aanmerking komen voor een donororgaan lijkt voor veel mensen een gebed zonder einde.

Nieuwe donorwet

Van zo’n zeven miljoen Nederlanders was in het oude systeem niet bekend wat ze wilden. Daarmee gingen potentieel veel mogelijke donororganen verloren. Dat heeft het kabinet doen besluiten het systeem grondig te herzien. Na veel maatschappelijk debat is besloten dat per 1 juli 2020 de nieuwe donorwet ingaat. Bent u minimaal 18 en staat u ingeschreven bij een Nederlandse gemeente, dan geldt deze wet ook voor u. In het nieuwe Donorregister is het sinds 1 juli mogelijk om aan te geven of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsel wilt afstaan. Iedereen die niet actief een keuze registreert, geeft automatisch toestemming voor orgaandonatie.

Keuze vastleggen

Vanwege de coronacrisis krijgt iedereen ruim de tijd om een keuze vast te leggen. Heeft u in het verleden al (op papier of online) uw keuze vastgelegd in het register? Dan hoeft u niets te doen. Tussen 1 september 2020 en eind maart 2021 krijgt iedereen die zijn of haar keuze niet heeft ingevuld in het Donorregister twee brieven ter herinnering. Wanneer u na ontvangst van deze brieven geen actie onderneemt om uw wens kenbaar te maken, gaat de wet ervan uit dat u geen bezwaar tegen donatie hebt.

De vier keuzes in het register zijn:

  1.  Ja, ik wil donor worden.
    U wilt donor worden. U kunt invullen welke organen en weefsels u wilt doneren.
  2. Nee, ik wil geen donor worden.
    U wilt geen donor worden.
  3. Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.
    U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.
  4. Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden.
    U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.Ga naar www.donorregister.nl om uw keuze vast te leggen.

Praat met familie en vrienden

U mag uw voorkeur in het donorregister bij leven altijd wijzigen. Mocht na een overlijden blijken dat de nabestaanden toch onderbouwde en ernstige bezwaren hebben, dan kan mogelijk nog van de donatieprocedure worden afgezien. Praat met uw familie en vrienden over uw gedachten omtrent orgaandonatie. Zo voorkomt u na overlijden twijfel.

Voor nabestaanden is de tijd rond een overlijden hectisch en emotioneel. Het kan zijn dat ze zich de vraag gaan stellen of u wel écht (en nog steeds) instemt met donatie. Om twijfel bij uw nabestaanden te voorkomen, is het dan ook sterk aan te raden om uw keuze bij leven actief aan te geven. Oók als u instemt met donatie. Zo voorkomt u onnodige twijfels en zorgen bij uw nabestaanden.

Orgaandonatie en de tijd rond de uitvaart

Na het overlijden is er altijd tijd om afscheid te nemen van de overledene, ook als hij of zij donor is. Wanneer iemand geregistreerd staat als geen bezwaar hebbende tegen donatie, zullen artsen na het overlijden zo snel mogelijk kijken of organen en/of weefsel gebruikt kunnen worden om het leven van iemand anders te redden. Indien de organen geschikt blijken voor transplantatie wordt de donorprocedure in gang gezet. Deze neemt meestal tussen de 10 en 24 uur in beslag.

Tijdens deze procedure is het niet mogelijk de overledene te bezoeken. Artsen zullen altijd met grote zorgvuldigheid en respect te werk gaan, hoe hoog de medische nood ook is. Er wordt geen weefsel weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn tijdens het opbaren. Na de procedure is (thuis) opbaren dan ook gewoon mogelijk, alleen als de huid gedoneerd wordt is rituele wassing geen optie meer. Voor de nabestaanden zijn er overigens geen extra kosten verbonden aan de donorprocedure.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact op met een van onze uitvaartadviseurs via deze pagina.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.