Als kind zijn je ouders de eerste en enige constante factor in je leven. Je kunt je niet voorstellen dat ze er op een dag niet meer zullen zijn.

Datzelfde geldt voor opa’s, oma’s en andere familieleden. Hoe rouwt een kind? En wat kunnen volwassenen doen om te helpen?

Vanaf welke leeftijd neem je een kind mee naar een uitvaart?

Kinderen rouwen op een andere manier dan volwassenen. Vooral kinderen tot een jaar of zeven vinden het moeilijk om naar de toekomst te kijken. Ze zijn vooral bezig met vandaag en morgen, niet zozeer met wat er later gebeurt. De dood is voor veel kinderen dan ook een abstract begrip. Men wil kinderen vaak sparen en niet te veel met het verdriet confronteren omdat ‘ze het toch niet begrijpen’ of het eng vinden. Het aanwezig zijn bij de uitvaart of hier zelf een rol in spelen, kan voor kinderen juist helpend zijn om het verdriet een plekje te geven. Je kunt een kind in principe op iedere leeftijd mee naar een uitvaart nemen. Natuurlijk is het wel van belang ze hier goed in te begeleiden. Ieder kind is anders, dwing ze dus zeker niet om mee te gaan en kijk altijd wat het beste bij hem of haar past. Het is handig de aanwezigheid van (klein)kinderen bij de uitvaart te bespreken met uw uitvaartleider bij Van der Spek Uitvaart. Zo zorgen we samen voor een goede begeleiding.

Kinderen betrekken bij de uitvaart

Afhankelijk van de leeftijd kan het heel waardevol zijn om kinderen een rol bij de uitvaart te laten spelen. Op deze manier voelen ze zich betrokken en wordt het vaak abstracte idee van de dood concreter. Laat ze een kaarsje aansteken, een tekening maken of een mooi gedicht of herinnering opschrijven als ze daar oud genoeg voor zijn. Verberg uw eigen verdriet niet, maar deel het met uw kind. Zo wordt het verdriet bespreekbaar en krijgt ook het kind de ruimte om verdrietig en boos te zijn. Wanneer je zelf verdriet hebt kan het soms lastig zijn hier vorm aan te geven, wees daarom niet bang om hulp in uw omgeving te vragen.

Wat kunt u kinderen laten doen bij een uitvaart?

  • Teken, knutsel, knip en plak een knutselwerk voor de overledene of maak een kleurplaat
  • De lievelingsbloem van de overledene op de kist leggen
  • Samen de kist beschilderen
  • Oudere kinderen kunnen zelf een brief of gedicht schrijven. Een familielid dan dit voordragen tijdens het afscheid of brieven kunnen mee in de kist
  • Kaarsjes aansteken
  • Stenen beschilderen om bij het graf te leggen

Rouwboekje

Samen praten over het verdriet zorgt voor warmte en openheid. Er zijn allerlei hulpmiddelen verkrijgbaar om deze gesprekken vorm te geven. Een van onze  favorieten is het boekje ‘’Dag Lieve…’’, dit is een prachtig geïllustreerd, toegankelijk herinneringsboek voor kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar.

Met het boek kunnen zij een tastbare herinnering creëren aan hun overleden opa, oma, vader, moeder, broertje, zusje, vriendje of andere dierbare. Kinderen vinden het fijn om bezig te zijn. Door te schrijven, knippen, plakken en tekenen werken de kinderen aan een blijvende herinnering aan de overleden persoon. Tegelijkertijd zijn zij spelenderwijs en passend bij hun leeftijd bezig met het verlies.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.