U staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar vrijwel iedereen laat een digitale voetprint achter op deze aarde. Denk aan online profielen op social media, maar ook aan een krantenabonnement of een inschrijving bij de woningbouwvereniging. Als u overlijdt, moeten al deze zaken geregeld worden. En hoeveel mensen kennen het wachtwoord van uw telefoon of laptop eigenlijk? Ontlast uw nabestaanden en denk tijdens uw leven al na over uw digitale nalatenschap.

De digitale erfenis

Iemands digitale erfenis kan voor nabestaanden behoorlijk lastig zijn. Als zij niet over inloggegevens beschikken, is het opzeggen van profielen en abonnementen een moeilijke klus. Want hoe weet je überhaupt waar iemand allemaal op is ingeschreven of geabonneerd? Maak het uw nabestaanden daarom makkelijker en houd een lijstje bij van al uw inloggegevens, het liefst gewoon op papier. Leg dit op een goed bereikbare plek. Dat geeft nabestaanden

rust.

Sander van der Meer, eigenaar van digitalenazorg.nl: “Na een overlijden zijn betaalde abonnementen vaak snel opgezegd. U ziet immers dat er geld van de rekening wordt geschreven. Maar gratis profielen, zoals een account bij Zalando of bol.com, zijn moeilijker te achterhalen. En u wilt een jaar na het overlijden geen kortingsbon voor uw overleden man in uw brievenbus krijgen.”

Emotionele waarde

Nog een reden om uw digitale nalatenschap te regelen, is vanwege de emotionele waarde die het heeft. Foto’s, video’s en andere bestanden kunnen nabestaanden troost bieden in een moeilijke tijd. Sander herinnert zich het verhaal van een jongen van vijftien die zelfmoord pleegde. “Zijn ouders wilden op de uitvaart graag persoonlijke muziek draaien, maar hadden geen idee waar hij van hield. Door zijn Spotify-account te bekijken, konden we achterhalen wat zijn favoriete muziek was.”

Tip

Als u de stem van de overledene nog eens wilt horen, zeg dan niet meteen het mobiele telefoonabonnement op. Het is dan nog mogelijk om de voicemail veilig te stellen.

De privacy van de overledene

Mogen nabestaanden dan zomaar al die data bekijken? Sander: “In Nederland heeft de overledene wettelijk geen recht op privacy. De nabestaanden die een telefoon of computer erven, verkrijgen daarmee ook alle informatie die daarop staat. Als ze tenminste een wachtwoord hebben. Als dat niet zo is, kunnen bedrijven als wij met hun toestemming in de gegevens proberen te komen. Helaas is het met de moderne beveiligingstechnieken ook dan niet altijd mogelijk om toegang te verkrijgen.”

Identiteitsfraude

Hoewel nabestaanden recht hebben om de data op een telefoon of laptop te bekijken, geldt dit niet voor online zaken. Ook als iemand overleden is, is het verboden om in te loggen onder zijn of haar naam. Hoewel niemand het controleert, kan hierdoor sprake zijn van oplichting en zou zelfs identiteitsfraude kunnen ontstaan.

Een digitaal dagboek

“Tegenwoordig is de telefoon ons dagboek. Alles wat wij doen, slaan we hierin op. Het kan troostend zijn om de laatste selfies of gesprekken van een overleden dierbare te bekijken. Maar pas op, soms treft u minder prettige zaken aan. Zoals een doos met foto’s van uw overleden vader met zijn minnares vroeger voor onaangename verrassingen kon zorgen, vinden we dit soort zaken nu in iemands telefoon. Denk hier vooraf dus goed over na.”

Uw digitale nalatenschap verdient net als de rest van uw erfenis aandacht. Van der Spek Uitvaart legt u graag uit waar u op moet letten

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.