Met kunstmatige intelligentie – of Artificial Intelligence (AI) –  is steeds meer mogelijk. De ontwikkelingen op dit gebied volgen elkaar razendsnel op. Hoe zit het eigenlijk met de toepassing van AI in de uitvaartbranche?

In ons dagelijks leven komen we AI, vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn, al veel tegen. Gebruik je Google of Apple foto’s dan krijgen je foto’s automatisch een label aan de hand van wat er op de foto te zien is. En wie weleens Google Translate heeft gebruikt deed dat met een systeem dat zichzelf dankzij kunstmatige intelligentie steeds ‘slimmer’ maakt. Dat is in essentie precies wat kunstmatige intelligentie doet. Door input vanuit de omgeving te analyseren en te leren van eigen fouten, worden de resultaten met AI steeds beter afgestemd op het systeem waarvoor het gebruikt wordt. Dit wordt ook wel machine learning genoemd. Zo wordt de software of het systeem in kwestie steeds sneller, slimmer en efficiënter.

Praktische oplossingen AI
Applicaties kunnen dankzij AI tot op zekere hoogte autonoom en zonder menselijke hulp problemen oplossen. De experts zijn het er over eens: de toepassingen zijn eindeloos. Hoe zou AI in de toekomst in de uitvaartbranche kunnen worden ingezet? En welke (ethische) vragen roept dat op? Wanneer we het over de uitvaartbranche en AI hebben zijn veel mensen huiverig voor wat de toekomst eventueel gaat brengen. Hologrammen van een overledene op een uitvaart of een gesprek voeren met een ‘digitale kloon’ zijn veelgehoorde voorbeelden. Hoewel we niet moeten vergeten dat bepaalde toepassingen van AI stevige ethische vraagstukken oproepen, zijn er ook een hele hoop praktische oplossingen te bedenken die een stuk minder extreem zijn. Zo lanceerde Monuta onlangs een tool die kan helpen bij het vormgeven van een uitvaart. Of kan de bekende chatbot ChatGPT (OpenAI) helpen bij het schrijven van een uitvaartspeech.

Uitvaartspeech geschreven door ChatGPT
Een toespraak tijdens de uitvaartceremonie is een persoonlijk eerbetoon aan de overledene. Een eer om te mogen doen, maar ook best een spannend moment. Tijdens een uitvaartceremonie komen vaak één of meerdere familieleden van de overledene aan het woord. In een speech worden bijzondere herinneringen en mooie anekdotes gedeeld. De meeste mensen schrijven niet dagelijks een speech, het kan dus best lastig zijn je gevoel met de juiste woorden op papier te zetten. ChatGPT is een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en kan hier een handje bij helpen. Je formuleert een vraag en de chatbot is in staat complexe antwoorden te geven. Zo kan je de chatbot ook vragen een uitvaartspeech voor je te schrijven.

Stel de juiste vragen
Het is belangrijk dat je ChatGPT de juiste opdrachten geeft (ook wel prompts genoemd). Je stelt de bot een vraag zoals je dat ook aan een mens zou doen. Bedenk zelf een aantal steekwoorden over de persoon in kwestie en vraag ChatGPT vervolgens een speech uit te laten werken. Een voorbeeld vraag: Schrijf een uitvaartspeech over [Vul naam in], die 77 jaar is geworden. Ze was een geliefde moeder en oma. Hoe specifieker je vraag is des te beter het resultaat. Ben je niet tevreden? Vraag de chatbot dan een nieuwe versie te maken en benoem de aanpassingen die je graag wil zien. Geef ChatGPT bijvoorbeeld de opdracht een langere, kortere, formelere of juist een minder formele tekst te schrijven.

Menselijke toon
Hoe handig ook, de tool kent zijn beperkingen. Soms mist er warmte en menselijkheid in een tekst die wordt gegenereerd. Niet zo gek, want het antwoord dat je krijgt wordt gebaseerd op alle informatie die op internet te vinden is. ChatGPT beschikt niet over een eigen begrijpend of creatief vermogen. Het resultaat wil dus nog weleens wat clichématig zijn of bol staan van formeel taalgebruik. Gebruik de gegenereerde tekst daarom eerder als basis of eerste versie van je tekst, dan als eindproduct. Zo geeft ChatGPT je een duwtje in de goed richting, maar komen de menselijke toon, mooie ankedotes en herinneringen van jouzelf.

In het Engels of Nederlands?
ChatGPT baseert zich op eindeloze hoeveelheden tekst, miljarden pagina’s van over de hele wereld. Een groot deel hiervan is Engelstalig. Wil je meer opties, geef je opdracht dan ook eens in het Engels. Met een vertaler zoals Google Translate of DeepL (beide gratis te gebruiken) vertaal je de speech eenvoudig naar het Nederlands.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.