Een waterig zonnetje, de natuur die langzaam ontwaakt en lammetjes in de wei: de lente is aangebroken. Voor nabestaanden kan het een dubbel gevoel geven om afscheid te moeten nemen te midden van al dit nieuwe leven. Tegelijkertijd is de lente ook een bijzonder seizoen om juist gebruik van te maken, bij het organiseren van een persoonlijke ‘thema uitvaart’ bijvoorbeeld.  

Wanneer een dierbare komt te overlijden, breekt een lastige tijd aan. Nabestaanden moeten direct van alles regelen en belangrijke beslissingen nemen over de uitvaart. Het leven en karakter van de overledene staan tijdens de uitvaart centraal. Maar hoe maak je een afscheid écht persoonlijk?

Uitvaarttrends

Martin van der Spek is de vijfde generatie die aan het roer staat in het oer-Rotterdamse familiebedrijf Van der Spek Uitvaart. Het vak is hem met de paplepel ingegoten, hij vertelt over de uitvaartrends die hij de afgelopen jaren ziet. “Een begrafenis of crematie krijgt steeds vaker een duidelijk thema. Nabestaanden zetten dan op de rouwkaart waar de overledene van hield. Bezoekers komen bijvoorbeeld niet in stemmig zwart, maar in een kleur waar de overledene van hield. Of er wordt ze gevraagd iets persoonlijks mee te nemen om achter te laten bij het graf.”

Liefdevol afscheid

Vaarwel saaie uitvaart, het afscheid als eerbetoon aan de passies van de overledene dus. Wordt dat niet snel schreeuwerig? “Iedereen moet met respect en liefdevol afscheid kunnen nemen van een overleden dierbare. Dat staat altijd voorop. Een uitvaart persoonlijk maken, kan in kleine liefdevolle rituelen zitten. We zien vooral dat we afgelopen jaren op alle gebieden creatiever zijn geworden met zijn allen. Denk daarbij aan de locatie van het afscheid. Een dienst hoeft echt niet per se in het crematorium of de aula van de begraafplaats plaats te vinden. De locatie waar het afscheid wordt gehouden is namelijk een manier om een uitvaart echt persoonlijk te maken. Je kunt daarbij denken aan een plek die voor de overledene belangrijk was. Zijn of haar lievelingscafé, de sportclub of een zeilschip als iemand van varen hield. Zelfs een Star Wars thema is mogelijk, zolang het maar past bij de overledene.”

‘Veranderende seizoenen zijn een mooie metafoor voor het leven’

Afscheidsdienst in de natuur

Het is ook mogelijk de lente als thema te gebruiken. Veranderende seizoenen zijn een mooie metafoor voor het leven. De rituelen rond de uitvaarten die we bij Van der Spek Uitvaart organiseren kunnen meebewegen met de seizoenen. Had iemand een bijzondere binding met de natuur? Wellicht is een duurzame locatie (deels) in de buitenlucht dan passend. De lente is een seizoen dat hier bij uitstek geschikt voor is. Een afscheidsdienst in een boomgaard onder de kleurrijke bloesem van de fruitbomen bijvoorbeeld of op een mooie locatie langs het water. Veel locaties hebben zowel buiten- als binnenruimte beschikbaar voor een liefdevolle condoleance of uitvaart. Je moet alleen net weten waar je moet zijn. Wij werken regelmatig samen met diverse locaties middenin de natuur. Bij tegenvallend weer zorgen we voor beschutting. Tussen de bomen plaatsen we dan een sfeervolle stretchtent. Een groene idyllische omgeving maakt het afscheid extra bijzonder, je voelt overal een sterke connectie met de natuur.”

Van zeilschip tot Star Wars: zo maak je een uitvaart écht persoonlijk

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.