De zin en onzin van een uitvaartverzekering

U zadelt uw nabestaanden na uw overlijden het liefst niet op met kosten. Maar hoe bereidt u zich dan voor? En wat past bij u? Wij vertellen u precies waar u op moet letten als u een uitvaartverzekering gaat kiezen. En wanneer het verstandiger is om voor een alternatief te gaan.

Kapitaal-uitvaartverzekering

Bij een kapitaalverzekering ontvangen de nabestaanden van de verzekerde een vooraf bepaald geldbedrag uitgekeerd. Zij mogen zelf weten hoe en waar ze dat besteden. “U bent vaak voordeliger uit dan wanneer u zelf spaart”, vertelt verzekeringsadviseur John Claessens. “Zelfs als u op uw zestigste nog voor een uitvaartverzekering kiest en een hogere premie betaalt. U bent namelijk vanaf dag één verzekerd voor het gekozen kapitaal.”

Uitvaartverzekering met gezondheidsproblemen

De uitvaartverzekering is minder geschikt voor mensen met gezondheidsproblemen. “U kunt wellicht niet door de verzekeringsmaatschappij geaccepteerd worden. Dan is eventueel een verzekering mogelijk met 4 wachtjaren. U bent verzekerd nadat u vier jaar lang heeft betaald. Overlijdt u voor die tijd, dan ontvangen uw nabestaanden tachtig procent van het betaalde bedrag terug.”

Natura-uitvaartverzekering

Bij de natura-uitvaartverzekering ontvangen uw nabestaanden een dienstenpakket met vaak een extra bedrag. “Het grootste voordeel is dat u exact weet wat u vergoed krijgt. Tijdens de emotionele en hectische dagen rondom de uitvaart, hoeft u zich niet druk te maken om de kosten van de diensten. Wat er precies verzekerd is, verschilt per verzekeringsmaatschappij.”

Houd er rekening mee dat u bij een natura-uitvaartverzekering vaak te maken heeft met een boeteclausule als u kiest voor een andere uitvaartondernemer.

Claessens adviseert om de details van natura-uitvaartverzekering goed onder de loep te nemen. “Veel mensen weten niet wat er precies verzekerd is en wat de bijkomende kosten zijn. De ene verzekering vergoedt de crematie en de andere weer niet. Laat u dus goed adviseren en zorg dat u overzicht heeft van het totaalpakket.

Uitvaartdeposito

Maar wat als u helemaal geen verzekering wilt? “Er zijn dan twee opties. Kies een uitvaartdeposito als u het bedrag voor de uitvaart nu al kan missen. Open bijvoorbeeld een speciale uitvaartdeposito bij Van der Spek waar u eenmalig, of in gedeeltes, het geld op stort. Het voordeel is dat u een aantrekkelijke rente ontvangt.”

Ouderen in de verpleging moeten vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte wordt mede bepaald door hoeveel er op hun spaarrekening staat. Tip: Als u geld opzij legt in een uitvaartdeposito, stelt u het bedrag veilig en heeft u een lage bijdrage.

Zelf sparen

U kunt ook zelf sparen voor uw uitvaart, ook al kost dit altijd meer dan een uitvaartverzekering. “Ga ongeveer uit van een bedrag tussen de 8000 en 10.000 euro voor een standaard uitvaart met begrafenis of crematie, condoleance en rouwvervoer. Houd er rekening mee dat uitvaartkosten de komende jaren alleen maar stijgen en u ook dus meer opzij moet leggen.”

Van der Spek verzorgt uw uitvaart, ongeacht waar u verzekerd bent. Wij adviseren u graag betreft de hoogte van een uitvaartverzekering.

Voor meer informatie betreft uitvaartverzekeringen kunt u contact opnemen met John Claessens.

Claessens Verzekeringen
Ziekewei 18
3235 NZ Rockanje
Tel. 06-29 31 46 46
johnclaessens@gmail.com

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.