De groei van uitvaartrituelen

Bij een geboorte eten we beschuit met muisjes, schoolverlaters hangen hun tas aan een vlaggenstok en tijdens een huwelijk strooien we met rijst. Ook de dood kent zijn rituelen. Nog niet zo lang geleden ging het dan voornamelijk om kerkelijke gebruiken in een vast stramien. Veel ruimte voor eigen invulling was er niet. Maar tijden zijn veranderd en de mogelijkheden zijn eindeloos. Van der Spek inspireert u met diverse uitvaartrituelen.

Nieuwe uitvaartrituelen

Hoewel religieuze uitvaarten steeds minder voorkomen in Nederland, zijn de bijbehorende rituelen allerminst verdwenen. Nieuwe uitvaartrituelen bieden troost en houvast voor nabestaanden met of zonder religieuze achtergrond. Het afscheid vertelt wat over de overledene en na de uitvaart is er volop ruimte voor een stukje persoonlijk medeleven, bijvoorbeeld door middel van een online condoleance. Zo betuigen ook mensen die minder dicht bij de overledene stonden op een laagdrempelige manier hun medeleven.

Aandacht voor het individu

Het helpt om het afscheid te vormen zoals de overledene het gewild had. Met persoonlijke symbolen en teksten bijvoorbeeld. Naast gebeden is er plaats voor passende gedichten, rouwauto’s komen tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog en ook op het gebied van grafstenen en urnen kunnen nabestaanden naar hartelust personaliseren.

Een aantal voorbeelden van nieuwe uitvaartrituelen

  • Het beschilderen van de kist
  • Bezoekers de lievelingsbloem van de overledene op de kist laten leggen
  • Een erehaag vormen voor de overledene
  • Een fotoslideshow of video van de overledene laten zien
  • Een kaarsje aansteken voor ieder jaar dat de overledene geleefd heeft
  • Het oplaten van ballonnen of witte duiven
  • Lopend of met de fiets in de rouwstoet
  • Geen plakje cake, maar een tapasbuffet met de lievelingswijn van de overledene

Combineer verschillende rituelen

Ook is het mooi om een combinatie te leggen tussen kerkelijke en nieuwe uitvaartrituelen. Kies bijvoorbeeld voor een persoonlijke afscheidsdienst met prachtige religieuze rituelen zoals de kist besprenkelen met wijwater, het aansteken van de Paaskaars of een live koor dat liederen ten gehore brengt. Een stukje symboliek waar iedereen – gelovig of niet-gelovig – zich in kan vinden.

Veel nabestaanden ervaren het regelen van een uitvaart als een periode waarin ze geen kans hebben om op adem te komen. Van Der Spek pakt het stuur over en begeleidt u stap voor stap naar een betekenisvol afscheid.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.