De eerste moederdag zonder moeder

Voor nabestaanden zijn feestdagen vaak beladen. Zo ook vader- en moederdag. De winkels liggen vol met vrolijke kaarten, bergen chocolade en speciale aanbiedingen. Zeker de eerste moederdag zonder moeder kan erg confronterend zijn. Waar anderen gezellig een restaurant opzoeken, blijft haar plek aan de tafel leeg. Van der Spek Uitvaart geeft tips om hiermee om te gaan.

1. Maak mooie nieuwe herinneringen

Uw moeder is er niet meer, maar dat betekent niet dat zij vergeten hoeft te worden. Geef dagen die belangrijk voor u zijn, zoals moederdag of haar verjaardag, daarom extra aandacht. Haal haar lievelingsbloemen in huis of geniet van de tuin zoals zij altijd deed. Eet met vrienden of familie in een restaurant waar uw moeder graag kwam. Of kook haar lievelingsgerecht en geniet daar met zijn allen van.

2. Maak een gedicht, brief, tekening of collage

Het verlies is voelbaar in de kleinste dingen en komt vaak onverwacht. Als u tijdens het winkelen bijvoorbeeld een vleug van haar parfum ruikt en ineens met de neus op de feiten wordt gedrukt. Soms helpt het om een brief te schrijven aan uw overleden moeder of een collage te maken met foto’s van u beiden. Bewaar deze eerbetonen in een speciaal doosje of leg het op haar graf.

Heel jonge kinderen die een moederloze moederdag ervaren moeten alsnog op school iets knutselen. Stel aan de leraar voor dat zij dit maken voor een tante of belangrijke vriendin. Zo voelen zij zich niet buitengesloten en daardoor extra verdrietig tijdens deze activiteit.

3. Gedeelde smart is halve smart

U bent waarschijnlijk niet de enige die verdriet heeft op moederdag. Deel uw pijn daarom met anderen of doe iets liefs voor een ander. Dat hoeven niet alleen mensen te zijn die hun moeder hebben verloren. Denk bijvoorbeeld ook aan stellen die geen kinderen kunnen krijgen, moeders die hun kind moeten missen of vrienden met demente ouders.

4. Ben lief voor uzelf tijdens de eerste moederdag zonder moeder

Als uw moeder er niet meer is om te verwennen, doe dan iets liefs voor uzelf. U bent tenslotte deel van haar en zij is deel van u. Ben eerlijk over uw verdriet en sta even stil bij het gemis. Verwen uzelf bijvoorbeeld met een dagje naar de spa of koop een bos van uw moeders favoriete bloemen voor uzelf.

5. Praat erover

Een eerste moederdag zonder moeder kan hard aankomen. Praat daarom over uw verdriet en stop het niet weg. Dit hoeft uiteraard niet alleen op moederdag, maar op alle momenten dat u haar mist. Door herinneringen te delen, houdt u uw moeder in gedachten levend. Mooie anekdotes over die vakantie in Frankrijk of dat etentje waar jullie zo hebben gelachen, zullen een glimlach op uw gezicht toveren.

De eerste moederdag zonder moeder is voor velen een zwaar moment. Als u de behoefte voelt er met iemand over te praten, maar niet goed weet met wie staat Van der Spek voor u klaar

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.