Geschokt hebben wij kennisgenomen van de aflevering van ‘Undercover in Nederland’ afgelopen zondag (SBS6). In deze uitzending bezoekt presentator Alberto Stegeman een malafide uitvaartbedrijf met een verborgen camera. Daar stelt hij vast dat er ernstige misstanden plaatsvinden bij het bedrijf. De ondernemer in kwestie lapt geldende regels aan zijn laars en heeft een moreel kompas dat duidelijk defect is.

Geschokt

De uitzending over misstanden heeft veel losgemaakt in de uitvaartbranche, ook bij ons. Dergelijke excessen staan namelijk ver af van de dagelijkse praktijk die wij kennen. Wij kennen de uitvaartbranche als een branche waarin talloze medewerkers dagelijks met betrokkenheid en respect werken aan het verzorgen van een waardevol afscheid. Met hart en ziel en altijd volgens een duidelijke ethische code. De ‘rotte appel’ die te zien was bij SBS6 doet niet alleen de families waarmee hij in aanraking is gekomen veel verdriet, maar stelt de uitvaartbranche in zijn geheel in een kwaad daglicht.

Zorgtaak

Een kwalijke zaak. De tijd rond het overlijden van een dierbare is voor veel mensen emotioneel. In deze periode heeft iedere uitvaartondernemer een zorgtaak te vervullen. Mensen kunnen zich kwetsbaar voelen na het overlijden van een naaste, daar moet met de grootste zorg mee omgegaan worden. Daar trekken wij, en collega-uitvaartverzorgers, één lijn in. Van uw uitvaartondernemer mag u verwachten dat deze alle zorgen uit handen neemt en met aandacht, zorg en respect de uitvaart regelt.

Misstanden aanpakken

Uitvaartverzorger is momenteel geen beschermd beroep. Dat maakt ook dat er beperkte middelen zijn om malafide ondernemers te weren. Wij pleiten dan ook voor meer regulering in dit vakgebied. Dit zal ervoor zorgen dat dergelijke misstanden juridisch gezien adequater aangepakt kunnen worden. Daarnaast zou een verplichte opleiding met erkend vakdiploma een zekere kwaliteit kunnen borgen. Kwaliteit bereik je namelijk door goed opgeleid personeel, maar bijvoorbeeld ook door een keurmerk dat jaarlijks geïnspecteerd wordt en duidelijk vastgelegde protocollen die gelden voor iedereen. Zo wordt er een gezond werkklimaat gegarandeerd waarin er alleen plek is voor uitvaartmedewerkers met het hart op de juiste plaats. Die werken met integriteit en zich te allen tijde aan de regels houden.

Het belang van tijdige oriëntatie

Maakt u zich zorgen over uw eigen afscheid of dat van een naaste naar aanleiding van de uitzending? De belangrijkste tip die wij u mee kunnen geven is: oriënteer u tijdig en grondig op het laatste afscheid. Bij ons kunt u altijd vrijblijvend met een professional praten over de mogelijkheden. Onze adviseurs staan voor u klaar, ongeacht in welke levensfase u zich bevindt.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.