Kunst raakt mensen en kan op een positieve manier de gedachten verzetten. Hierdoor is kunst uitermate geschikt om onderdeel van een uitvaart te laten zijn. Het helpt nabestaanden door de dag te komen. Tevens kan kunst de talenten van de overledene benadrukken, waardoor de uitvaart een uniek karakter krijgt. En dit kan al met kleine dingen.

KUNSTVORMEN TIJDENS UITVAART

Als we kijken naar de invulling van uitvaarten, dan zien we dat er steeds meer mogelijk is. Zo kiezen sommige mensen ervoor om een live muziekuitvoering onderdeel te laten zijn van een uitvaart. Of een bijzonder dansoptreden. Film en fotografie worden ook steeds meer een vast onderdeel van een uitvaart. Maar ook kunnen schilderijen en beelden hun rol innemen. Een schilder die overleden is, zou zijn mooiste werken op deze dag niet willen missen. En een violiste heeft misschien wel voorkeur voor een mooi vioolspel tijdens haar dienst. Kunst zorgt er dus mede voor dat iemands persoonlijkheid weerspiegeld wordt tijdens de uitvaart.

UITVAARTCENTRA EN KUNST

Het interieur en de uitstraling van een uitvaartcentrum is erg belangrijk voor de beleving van nabestaanden voor en tijdens een uitvaart. In een nare tijd halen mensen vaak troost uit warme ruimtes waar ze fijn ontvangen worden. Duurzaamheid is ook een thema waar uitvaartcentra rekening mee kunnen houden in hun interieurkeuzes. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzaam leven, een passend afscheid is dan fijn. Ook kunnen schilderijen en beelden opgehangen zijn in en rondom het uitvaartcentrum om de juiste beleving te kunnen aanbieden. Kortom: kunst is een belangrijk onderdeel van een uitvaartcentrum dat troost biedt in tijden van rouw.

Kunst is dus eigenlijk niet meer weg te denken uit de uitvaartwereld. Wat we steeds meer zien is dat de persoon tijdens een uitvaart centraal staat. Kunst is daar onderdeel van. En gelukkig zijn er steeds meer technologieën voorhanden die dit ondersteunen.


Minnendael (Zwijndrecht)

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.