Op bijzondere dagen is het gemis van een overleden dierbare soms extra aanwezig. Dat kan een verjaardag zijn of sterfdag, maar ook op dagen als Moederdag of een andere dag die voor jullie samen bijzonder was. Een geliefde moeten missen tijdens speciale dagen kan moeilijk zijn. Dit zijn momenten waarop je er extra aan herinnerd wordt dat de overledene ‘erbij had kunnen zijn’.

We zetten zeven manieren voor u op een rij om een overledene te herdenken op speciale dagen.

1 ) Onderneem een activiteit die de overledene leuk vond

Het geeft troost om iets te doen wat de overledene graag deed. Luister naar muziek die belangrijk voor hem of haar was, kook dat ene recept dat jullie graag samen aten of onderneem een activiteit die de overledene leuk vond. Dat kan een bezoekje aan een museum zijn, een kanotocht, lange wandeling door het bos of een bezoekje aan de bioscoop. Was er een land, locatie of speciale bezienswaardigheid die de overledene nog graag had willen bezoeken? Wanneer de reisbeperkingen opgeheven zijn, kan het extra bijzonder zijn om samen met een familielid af te reizen naar deze locatie. Om zo alsnog de reis te maken die jullie dierbare niet meer heeft kunnen voltooien.

“Afscheid is de geboorte van een herinnering”
– Salvador Dali –

2) Moederdag: brief aan uw moeder

Eerder schreven we al over het vieren van Moederdag zonder moeder. Misschien vertelt u in uw hoofd nog regelmatig aan uw moeder hoe het met u gaat of waar u mee bezig bent. Schrijf speciaal voor Moederdag een brief waarin u laat weten hoeveel ze voor u betekend heeft (en nog steeds doet). Beginnen met schrijven is soms lastig, maar als uw pen eenmaal op het papier staat komen de woorden waarschijnlijk vanzelf. Bewaar dit eerbetoon in een speciaal doosje of leg het op haar graf.

3) Samen herdenken met Memoria

Memoria is ons speciaal voor nabestaanden ontwikkelde herdenkingsplatform. Als nabestaande kunt u op Memoria een herdenkingspagina aanmaken. Familieleden, vrienden en kennissen kunnen hier foto’s, filmpjes en mooie ankedotes plaatsen waarmee jullie samen de overledene herdenken. Zo worden bijzondere herinneringen tastbaar gemaakt en kunt u ze bekijken wanneer u wilt.

herinneren met Memoria

4) Het graf of strooiveld bezoeken

Op speciale dagen kan het fijn zijn om het graf van een overledene te bezoeken. Neem u koptelefoon mee en luister naar zijn of haar lievelingsmuziek, verzorg het graf en leg een mooie bos bloemen neer. Ook de plek waar de as van de overledene is uitgestrooid heeft voor altijd een bijzondere betekenis. Door hier een bezoek aan te brengen ontstaat een moment van bezinning. U zou bijvoorbeeld een familielid mee kunnen nemen om samen herinneringen op te halen aan de overledene.

5) Plant een boom

Het planten van een boom staat voor het levend houden van herinneringen. Een boom planten kan in uw eigen tuin of in een van de bossen die hier speciaal voor ingericht zijn. Heeft u nog geen bestemming voor de as gevonden? Een unieke herinnering aan uw dierbare is het planten van de as samen met een herinneringsboom. As bevat natuurlijke voedingsstoffen voor veel bomen en heesters die u kunt (laten) planten in eigen tuin, op een dierbare plek en soms zelfs in een natuurgebied. De boom wordt zo een levend monument. Een groeiende en bloeiende herinnering die meebeweegt met de seizoenen. Neem contact met onze uitvaartadviseurs op indien u hier meer informatie over zou willen ontvangen.

6) De natuur in

Verbinding met de natuur geeft voor veel mensen rust en helderheid. Of het nou in het park, bos, strand of in de polder is: wandelen zet u (letterlijk) in beweging. Het helpt om gedachten op een rijtje te zetten en tot rust komen. Heeft u moeite met praten over uw gevoelens? Soms gaat een gesprek makkelijker tijdens een wandeling.

7) Maak uw eigen rituelen

Speciale dagen zijn niet altijd makkelijk. Het belangrijkste is: luister goed naar uzelf en wat u nodig heeft. Houd bestaande rituelen in stand of creëer nieuwe. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste om te onthouden is: wees lief voor uzelf. Rouwen is een individueel proces en de betekenis van rouw is voor iedereen anders. Neem niet deel aan een ritueel omdat het ‘moet’, maar doe op dergelijke dagen juist vooral waar uzelf behoefte aan heeft.

Heeft u behoefte aan advies en ondersteuning rond rouwverwerking of zit u in de knel zit door rouw? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. We bieden u graag een luisterend oor.

Meer lezen over:

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.