Wanneer uw partner overleden is, staat het leven op zijn kop. Dingen die jullie voorheen samen deden, zien er nu anders uit. Voor het eerst weer op vakantie gaan – alleen, met de kinderen of met vrienden – kan een fikse drempel zijn om over heen te stappen.

Zelfs een weekendje weg in eigen land of binnen Europa kan een grote stap zijn na het overlijden van een dierbare. Dichtbij of een verre reis: in deze blog leest u enkele tips ter voorbereiding op een eerste vakantie alleen.

1) Stel verwachtingen bij

Wanneer uzelf na het overlijden van uw partner besloten heeft voor het eerst weer op vakantie te gaan, kan dit best intimiderend zijn. Stel verwachtingen daarom bij indien nodig. Wanneer u te hoog gespannen verwachtingen heeft, kan het alleen maar tegenvallen. Verwacht niet dat u het verdriet thuis achter kunt laten, dit reist namelijk gewoon met u mee. Ook op vakantie zal u dus misschien wel eens overvallen worden door emoties. Geef hier de ruimte aan en stel niet te hoge eisen aan uzelf. Accepteer dat deze emoties er (soms onverwacht) zijn.

2) Kies gezamenlijk de bestemming

Op vakantie met de kinderen? Betrek deze dan bij het plannen van de bestemming en de voorbereidingen. Kies samen een bestemming waar iedereen zich in kan vinden. Maak het uzelf vooral niet te moeilijk. Kamperen op 2 uur rijden van uw woonplaats kan net zo leuk zijn als het maken van een verre vliegreis. Als de kinderen oud genoeg zijn, praat dan samen over hoe jullie verwachten dat de vakantie zal gaan. Probeer uw gevoelens niet weg te stoppen, maar praat over uw gevoelens en het verlies met elkaar.

3) Omgaan met extra stress en spanning

Het inpakken van de koffers, de tent van zolder halen, het plannen van vertrek- en aankomsttijden: het kan allemaal een hoop spanning en stress opleveren. Eerder had u altijd iemand om samen deze verantwoordelijkheden mee te delen. Wanneer u alle vakantieplanning alleen moet doen, kan dit best overweldigend zijn. Vergeet niet dat er vaak genoeg mensen in uw omgeving zijn die willen helpen, zolang u het maar vraagt. Is er iemand in uw omgeving die u om hulp kunt vragen bij de voorbereidingen? Schroom niet en vraag om advies, tips of steun.

Tip:
Merkt u dat een vakantie te veel stress oplevert? Probeer er dan eerst eens een weekend op uit te gaan in eigen land.

4) Nieuwe of vertrouwde bestemming?

Gingen jullie als gezin altijd naar dezelfde regio in een bepaald land? Of regelmatig naar dezelfde camping? Doe dat dan weer (in zoverre de coronamaatregelen dat toelaten), de vertrouwde omgeving kan rust geven. Wees niet bang dat er herinneringen boven komen drijven. Bovendien kan het prettig zijn om bekenden tegen te komen van voorgaande jaren.

5) Sta open voor het maken van nieuwe waardevolle herinneringen

Wanneer u na een tijd van veel verdriet en hectiek het dagelijks leven weer op probeert te pakken en voelt dat het tijd is om op vakantie te gaan, kan dat een schuldgevoel opwekken. Nieuwe herinneringen maken mag, vergeet dat niet. Sta uzelf dat bewust toe. Naar een vertrouwde bestemming reizen kan prettig zijn, maar zie een reis ook als een kans om nieuwe herinneringen te maken. Samen met uw kinderen, maar ook voor uzelf. Het regelen van de vakantie, uw kinderen ondersteunen en het daadwerkelijk de stap zetten om te gaan. Het confronteert u allemaal met de kracht in uzelf en daar mag u best trots op zijn.

Tip: groepsreizen of rouwretraite
Soms lopen uw eigen agenda en die van vrienden of familie langs elkaar. Weet u niet goed met wie u op vakantie kunt gaan? Er zijn diverse organisaties die groepsreizen aanbieden. Ook een rouwretraite behoort tot de mogelijkheden. Dit zijn meerdaagse groepsreizen met lotgenoten waar er uitgebreid ruimte is om aan de slag te gaan met uw verdriet.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.