Bij veel uitvaarten spelen bloemen een belangrijke rol. Bloemen geven troost en kunnen uitdrukken wat met woorden niet altijd lukt. Ze zijn een symbool voor onder andere medeleven, kracht, respect en liefde.

U kunt met bloemen iets zeggen zonder woorden te hoeven gebruiken. Een rouwboeket of het meenemen van een enkele bloem naar een afscheid is een eerbetoon aan de overledene en toont liefde, troost en medeleven aan de nabestaanden.

Betekenis van bloemen

Bloemen maken sinds mensenheugenis deel uit van afscheid nemen. Veel bloemen hebben een symbolische betekenis en kunnen daarom uitdrukken wat in woorden soms niet lukt. Wat betekenen verschillende soorten bloemen en waar staan ze symbool voor?

  • De kleur wit staat voor respect
  • Rode rozen en goudsbloemen zijn bloemen van de liefde en staan symbool voor liefde en respect
  • Oranje staat voor kracht en warmte
  • Lelies worden vaak meegenomen als symbool van hoop, het laat zien dat iemand voor altijd in je hart gesloten is
  • De dahlia staat voor kracht
  • Chrysanten zijn een symbool van onsterfelijkheid en geluk
  • Madeliefjes staan voor onschuld en trouw
  • Zonnebloemen draaien met het licht mee en staan daarom symbool voor levenslust en bewondering

Vanuit het geloof worden vaak specifieke betekenissen meegegeven. Zo staat de Aronskelk in de christelijke traditie voor de maagd Maria, het Lelietje-van-dalen voor Jezus Christus en de zonnebloem voor de gerichtheid naar God. Bloemen mee naar een uitvaart nemen mag natuurlijk ook gewoon omdat u ze mooi vindt. Er hoeft niet per se een betekenis aan gegeven te worden.

Zet lievelingsbloem op de rouwkaart

Het is niet alleen mooi de lievelingsbloem van een overledene met een illustratie of foto op de rouwkaart te zetten, maar u kunt ook aangeven of u wilt dat bezoekers van het afscheid bloemen meenemen. Dat kan de lievelingssoort bloemen van de overledene zijn, maar ook bloemsoorten in een specifieke kleur. Zijn bloemen juist niet gewenst, zet dit dan ook op de kaart.

Rouwboeket bestellen

Gedwongen afscheid van iemand moeten nemen kan machteloos voelen, iets meenemen naar een uitvaart in de vorm van een enkele bloem of klein boeket kan daarom troostend zijn. Kende u de overledene en familie goed of wil u als bedrijf of groep graag medeleven betuigen? Dan wordt er vaak gekozen voor het gezamenlijk verzenden van een rouwboeket of krans met lint.

TIP | Droogbloemen bij een uitvaart

Sfeervol en subtiel, droogbloemen zijn gedroogd zoals de naam al zegt, en daardoor veel langer te bewaren. U kunt ze na de uitvaart een mooi plekje in huis geven als herinnering aan de dag van het afscheid.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.