Rond de uitvaart gelden een aantal geschreven en ongeschreven regels. We behandelen in deze blog daarom een aantal belangrijke onderwerpen en veelgestelde vragen rondom de uitvaart, want: hoe hoort het eigenlijk?

Kom op tijd

De dag van de uitvaart is intens. Voor familie en nabestaanden is het, waarschijnlijk net als voor uzelf, een moment van afscheid waar veel emotie bij komt kijken. Wees daarom als u een uitvaart bezoekt extra alert op een aantal dingen. Een uitvaart kan namelijk niet over gedaan worden en het is vervelend als u (onbedoeld) het verloop verstoord. Zorg dat u ruim op tijd aanwezig bent. Probeer minimaal 20 tot 15 minuten van tevoren op de locatie te arriveren. Mocht u toch door onvoorziene omstandigheden te laat zijn, wacht dan een geschikt moment af om stilletjes binnen te komen en neem plaats achterin de ruimte.

Waar ga ik zitten?

Vaak zijn er voor de naaste familie plekken vooraan gereserveerd. Verder mag u in principe overal gaan zitten. Bij de meeste uitvaarten zal een gastheer of gastvrouw u verwelkomen en u in de richting van een geschikte zitplaats wijzen. Vraag bij twijfel even aan een van onze medewerkers waar u het best kunt gaan zitten.

Welke kleding trek ik aan naar een crematie of begrafenis?

Gelukkig is de tijd dat iedereen verplicht in stemmig zwart verscheen op een uitvaart allang voorbij. Toch is het een ongeschreven regel dat de kleding die u aantrekt als u naar een uitvaart gaat, enigszins ingetogen en sober is.

Tijdens de dienst

Het afscheid is vaak persoonlijk en afgestemd op het leven en karakter van de overledene. Met bijvoorbeeld een uitvaartspeech, muziek en soms ook videobeelden. Tijdens de afscheidsdienst is het belangrijk om respectvol te zijn en in stilte te luisteren. Zet het geluid én de trilfunctie van uw telefoon van te voren uit en laat uw telefoon tijdens de gehele uitvaart in uw jas, broekzak of tas zitten. Samen met de nabestaanden heeft de uitvaartadviseur (degene die leiding geeft aan de uitvaart) deze dag zorgvuldig en tot in de puntjes gepland. Volg instructies van het personeel daarom altijd netjes op, zo draagt u bij aan een goed verloop van de uitvaart. Vermijd gefluister tijdens de dienst, wanneer er muziek wordt afgespeeld of een spreker aan het woord is, luisteren alle aanwezigen in stilte.

TIP | Opnames maken
Een uitvaart is intiem en persoonlijk. Het is voor nabestaanden vaak een kwetsbaar moment, maak daarom zeker geen foto’s of andere opnames tijdens een uitvaart.

Crematie: na de dienst

Wanneer de afscheidsdienst afgelopen is, verlaten de genodigden de zaal. De directe nabestaanden lopen vaak als eerste naar buiten, waarna de andere aanwezigen in stilte volgen. Het hangt van de keuze van de nabestaanden af of hierna direct overgegaan wordt op de nazit of niet. Bij een crematie kan er een speciaal moment zijn waarop de nabestaanden in een kleine stoet naar het crematiegebouw lopen. De overige gasten wachten dan in de ontmoetingsruimte van het uitvaartcentrum. De aanwezigen verzamelen zich later voor de nazit: een informeel samenzijn met koffie, thee of een borrel.

Begrafenis: na de dienst

Bij een begrafenis vertrekt de rouwauto, vaak gevolgd door de nabestaanden in volgauto’s of eigen vervoer, naar de begraafplaats. Daar wordt de kist naar het graf gedragen. Soms door dragers van de uitvaartonderneming, soms door naaste familieleden of vrienden. Vaak mogen aanwezigen na afloop een bloem, schepje zand of een ander klein gebaar in het graf leggen als laatste eerbetoon. Tot slot zal de nazit plaatsvinden. Dit kan in een koffiekamer zijn, maar ook op een eigen gekozen locatie die betekenis had voor de overledene.

Mag ik naar een uitvaart komen als ik niet uitgenodigd ben?

Wanneer u een rouwkaart of -brief thuisgestuurd heeft gekregen, bent u uitgenodigd voor de uitvaart. Hier staan de datum, het tijdstip en de plaats van het afscheid in. Mag u zomaar naar een uitvaart komen als u geen rouwkaart heeft gehad? Wanneer u de overleden persoon goed kende, maar geen kaart heeft ontvangen wil dat niet meteen zeggen dat u niet welkom bent. Het kan zijn dat nabestaanden in de drukte rond de uitvaart uw naam op de adreslijst zijn vergeten te zetten. Neem bij twijfel contact op met de nabestaanden. Wanneer u geen uitnodiging heeft gehad en de familie liever een intieme ceremonie in kleine kring wil, respecteer dit dan.

Moet ik bloemen meenemen naar een uitvaart?

Om troost en medeleven te tonen aan de nabestaanden én als eerbetoon aan de overledene: bloemen kunnen soms uitdrukken wat in woorden niet lukt. Bloemen maken sinds mensenheugenis deel uit van afscheid nemen. Veel bloemen hebben een symbolische betekenis. Een rouwboeket of enkele bloem meenemen kan een mooi gebaar zijn. Lees voor u bloemen meeneemt de rouwkaart goed door. Soms staat hierop vermeld of bloemen gewenst zijn of dat een donatie aan een goed doel de voorkeur heeft.

Hoe (en wie) condoleer ik als ik hoor dat iemand is overleden?

Condoleren kan op verschillende manier, afhankelijk van uw relatie met de overledene of de nabestaanden. Een persoonlijk bericht, appje, een telefoontje of een handgeschreven kaart zijn mooie manieren om steun te betuigen. Op de rouwkaart staat vaak een contactpersoon genoemd, maar het staat u natuurlijk vrij om zelf te kiezen wie u een bericht wilt sturen. Voor nabestaanden is het vaak fijn om zich gesteund te voelen. Verwacht echter niet meteen een antwoord terug en geef nabestaanden de ruimte om op eigen tempo te reageren. Enkele tips en voorbeelden voor teksten die u kunt gebruiken bij condoleren zijn hier te lezen.