Bij droevige gebeurtenissen wordt vaak iets voorgedragen of voorgelezen. Zo ook bij een uitvaart. Door de emoties die bij een afscheid komen kijken is het echter niet altijd makkelijk om de aandacht bij de tekst te houden. Zowel voor de spreker als luisteraar. En dat is precies waarom muziek zo krachtig is. Het kan uitdrukken wat in woorden niet altijd lukt.

Muziek verbindt. Het kan emoties verdiepen, de sfeer beïnvloeden en troost brengen. Vaak is de muziek uiterst persoonlijk en dan ook een belangrijk onderdeel waarmee men vorm geeft aan de uitvaart. Zodat ondanks het verdriet, deze dag ook blijft voortleven als een dierbare herinnering.

Hoe kiest u muziek voor een uitvaart?

Veel mensen kiezen voor een muziekstijl waar hun dierbare van hield. Het kan een nummer zijn dat herinneringen oproept aan een specifieke gebeurtenis of een gedeelde passie. Of kies voor een liedje dat in tekst en geluid uitdrukking geeft aan wat het levensmotto van de overledene was. Ook religieuze of spirituele muziek kan passend zijn. Uitvaartmuziek hoeft overigens niet per se droevig of somber te zijn, het is vooral belangrijk dat het bij jullie en de overledene past.

Soms kiest men juist voor een nummer dat letterlijk over afscheid nemen gaat. Met een songtekst waarin troostende woorden alles zeggen dat er gezegd moet worden. In de top 40 meest gedraaide nummers bij afscheid zien we veel van dit soort beschrijvende nummers terug.

Inspiratie

Om u inspiratie te geven, vindt u op deze pagina een overzicht van verschillende muziekstijlen en vaak gedraaide nummers tijdens uitvaarten.

Hoeveel liedjes draaien bij uitvaart?

Bij van der Spek Uitvaart geeft u het afscheid vorm zoals u dat zelf wilt. Onze uitvaartadviseurs ondersteunen en begeleiden u hierbij. We hebben dan ook geen vaste regels voor het aantal nummers dat ten gehore gebracht mag worden. Wel is het goed het aantal nummers af te stemmen op de rest van de afscheidsdienst. De dienst duurt gemiddeld 60 minuten, we adviseren meestal om voor maximaal 4 nummers te kiezen.

Kies bijvoorbeeld voor:

  1. Het afspelen van een lied bij binnenkomst.
  2. Ongeveer twee liedjes tijdens de dienst als afwisseling van voordracht(en). Dit kan ook live muziek zijn.
  3. Een nummer afspelen wanneer de plechtigheid klaar is en de genodigden naar buiten lopen

Wensen vastleggen

Muziek uitkiezen wordt voor de nabestaanden makkelijker wanneer ze weten wat de overledene graag gewild zou hebben. Leg bij leven daarom uw muziekwensen vast in uw wilsverklaring. Het is misschien niet iets waar u graag over nadenkt. Toch kan het goed zijn om bij leven alvast uw eigen uitvaartwensen officieel vast te leggen. Om u te ondersteunen bij het vormgeven van het laatste afscheid, hebben we het boekje ‘Mijn Wilsverklaring’ gemaakt. In dit boekje kunt u uw wensen vastleggen voor een uitvaart verzorgd door Van der Spek Uitvaart. Door uw wensen vooraf goed vast te leggen ontzorgt u ook uw nabestaanden.

Livemuziek

Muziek zorgt voor een moment van rust waarin mensen even kunnen ‘doorademen’. Een rustpunt waar ruimte is voor een ieders eigen emoties en gedachten. De geluidsystemen op al onze locaties zijn van hoge kwaliteit, ook is het mogelijk om livemuziek ten gehore te (laten) brengen. Wij hebben diverse muzikanten in ons netwerk die gespecialiseerd zijn in live uitvaartmuziek.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.