Via een rouwkaart brengt u familieleden, vrienden en kennissen officieel op de hoogte van het overlijden van een dierbare. Zorg ervoor dat de kaarten zo snel mogelijk op de post gaan, anders kunnen mensen die graag aanwezig willen zijn, de uitvaart missen.
Vroeger was rouwdrukwerk vaak eenvoudig: een simpele kaart met een grijze of zwarte rand. Tegenwoordig zijn er gelukkig allerlei mogelijkheden om de rouwkaart persoonlijk te maken.
Soorten rouwkaarten
De traditionele kaart blijft natuurlijk een optie, maar er kan ook gekozen worden voor diverse papiersoorten, -kleuren, foto’s of illustraties. Onze uitvaartadviseurs laten u graag de mogelijkheden zien. Doordat we over onze eigen drukkerij beschikken, is vrijwel alles bespreekbaar.
De tekst op de rouwkaart
Wat er op de rouwkaart komt, bepalen de nabestaanden helemaal zelf. Met elkaar een bijzondere tekst voor de kaart uitkiezen, kan een fijn ritueel zijn om woorden te geven aan het verdriet.
Steeds vaker gebruiken mensen hun eigen woorden op de rouwkaart in plaats van standaardformuleringen. Kies bijvoorbeeld voor een mooi gedicht, een citaat uit een boek of een gedeelte uit een songtekst. Ook is het mogelijk om bekende voorbeeldzinnen persoonlijk te maken, door een gedeelte van de tekst aan te passen. Vertel bijvoorbeeld over hoe uw dierbare was of zeg iets over de omstandigheden rond het overlijden. Ook is het mogelijk om de medewerkers van de zorginstelling of het ziekenhuis te bedanken.
Van der Spek Uitvaart heeft diverse voorbeelden van veelgebruikte rouwteksten verzameld, deze zijn hier te vinden. Komt u er zelf niet uit? We ondersteunen graag bij het opstellen van een passende tekst.
De rouwadvertentie
Met een advertentie in de (lokale) krant maakt u het overlijden bij een breder publiek bekend. Vaak wordt in deze advertentie (een deel van) de tekst van de rouwkaart gebruikt. Ook is het gebruikelijk om de locatie en het tijdstip van de uitvaart te vermelden. Zo kunnen mensen die per abuis geen kaart ontvangen hebben, toch afscheid komen nemen. Soms is de rouwadvertentie juist bedoeld als mededeling dat de begrafenis of crematie al heeft plaatsgevonden. Ook bestaan er speciale websites voor het plaatsen van overlijdensadvertenties.
Dank- en herinneringskaarten
Wilt u de aanwezigen bedanken voor de geboden steun? Dan kunt u na de uitvaart bedankkaarten versturen of een dankbetuiging plaatsen in de krant. Meestal gebeurt dit ongeveer zes weken na de uitvaart. Het is ook mogelijk een herinneringsboekje samen te stellen.
Online condoleren
Wanneer u bij de uitvaart aanwezig bent, is het gebruikelijk de direct nabestaanden te condoleren. Vaak ligt er ook een condoleanceboek om uw naam en eventueel een kort bericht in op te schrijven. Condoleren is ook online mogelijk via memoria.nl. Van der Spek Uitvaart kan hier een herdenkingspagina voor de overledene aanmaken. De inlogcodes krijgt de aanwezige per mail toegestuurd of worden vermeld op de rouwkaart of in de rouwadvertentie. Op deze manier kunnen alle bekenden van de overledene de direct nabestaanden online condoleren.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.