Het leven loopt zoals het loopt en relaties met familieleden kunnen in de hectische periode rond het overlijden van een dierbare onder spanning komen te staan. Verstoorde verhoudingen kunnen rond een uitvaart extra problemen opleveren, want wie van de nabestaanden bepaalt? Wie is degene die uiteindelijk als er problemen ontstaan – ook juridisch – beslisbevoegd is?

De opdrachtgever

Na een overlijden moeten er direct een aantal stappen ondernomen worden. Zo moet er onder andere uitgezocht worden of de overledene een testament, codicil of wilsverklaring heeft. Hierin staan namelijk vaak de uitvaartwensen vastgelegd en het kan zijn dat de overledene zelf iemand heeft aangewezen om de uitvaart te regelen. De nabestaande die hoofdverantwoordelijk is voor de afwikkeling noemen we de opdrachtgever van een uitvaart. Dit is degene die het contract met de uitvaartonderneming tekent en verantwoordelijk is voor het betalen van facturen. De opdrachtgever kan op zijn beurt de uitvaartkosten weer verhalen op de erfgenamen.

Wie bepaalt wie wel of geen afscheid mag nemen?

Het is een situatie waarin niemand hoopt terecht te komen, maar wat kunt u doen als u geen afscheid mag nemen van een overledene? De opdrachtgever is degene die, zoals de naam al zegt, de opdracht met de uitvaartonderneming aangaat. Wanneer de opdrachtgever bepaalt dat specifieke personen geen afscheid mogen nemen, geen informatie mogen krijgen over de uitvaart (zoals locatie, datum en tijdstip) of niet bij de uitvaart aanwezig mogen zijn, dan moet de uitvaartonderneming zich hier wettelijk gezien in meegaan. Mocht u in een dergelijke situatie terechtkomen is het mogelijk een spoed kort geding aan te spannen bij de rechtbank. Let op dat zo snel mogelijk handelen hierbij van belang is, de tijd tussen overlijden en de begrafenis of crematie is maximaal 6 werkdagen. Schakel daarom zo snel mogelijk een advocaat in. Het is dan wel belangrijk dat u weet wie de opdrachtgever is. In een spoed kort geding zal een rechter zo snel mogelijk uitspraak doen en beoordelen of er sprake is van onrechtmatig handelen. Om dit vast te stellen wordt onder andere gekeken naar uw relatie met de overledene en hoe het contact was.

Onomkeerbare gevolgen | Hoe wordt ‘onrechtmatig handelen’ vastgesteld?

Geen afscheid kunnen nemen is onomkeerbaar. U kunt het niet terugdraaien, zelfs niet  als de onderlinge relatie inmiddels al wel hersteld is. De rechter kijkt daarom zorgvuldig naar dergelijke situaties. In eerste instantie wordt er gekeken naar de relatie tot de overledene. Wanneer deze directe familie is, zoals uw oma, opa, (schoon)moeder, vader, zus of broer, dan is de kans groter dat er sprake is van onrechtmatig handelen. Bent u een minder directe relatie van de overledene, zoals een verre neef of nicht dan zal de rechter dit ook meewegen. Ook wordt naar de aard van jullie contact gekeken. Was de onderlinge band al jarenlang slecht en hadden jullie niet of nauwelijks contact met elkaar? Dan is de kans dat sprake is van onrechtmatig handelen kleiner dan wanneer er wel sprake was van goed contact.

Problemen na crematie

Na een crematie blijft de as van een overledene eerst een maand op het crematorium. Na deze wettelijk vastgestelde termijn komt de as vrij en bepalen de nabestaanden meestal in goed overleg met elkaar wat er met de as gebeurt. In wat de ‘Wet op de lijkbezorging’ heet, zijn regels en wetten rond uitvaarten vastgelegd. Hierin staat ook dat de opdrachtgever degene is die uiteindelijk de bestemming van de as bepaalt. Indien de onderlinge verhoudingen tussen nabestaanden niet goed zijn, is dit dus degene die beslist. De opdrachtgever moet daarbij wel de wensen van de overledene respecteren die in een testament, codicil of wilsverklaring verklaring zijn vastgelegd. Wat als u als nabestaande graag een klein deel van de as zou willen hebben (om bijvoorbeeld in een sieraad te verwerken), maar dit geweigerd wordt door de opdrachtgever? Wanneer hier door de overledene niks over is vastgelegd, zal de rechter hierover moeten oordelen. Deze zal verschillende belangen tegen elkaar afwegen en hier uitspraak over doen.

Ruzie voorkomen

Veel problemen ontstaan doordat een overledene niks of weinig heeft geregeld. U kunt uw wensen rond de uitvaart op papier laten zetten in een wilsverklaring. Zo neemt u nabestaanden, na uw overlijden, veel zorgen uit handen. En voorkomt u eventuele onenigheid of problemen rondom uw afscheid. Met het boekje ‘Mijn Wilsverklaring’ kunt u eenvoudig uw uitvaartwensen vastleggen. voor een begrafenis of crematie verzorgd door Van der Spek Uitvaart.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.