Vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon, e-mailaccount en maakt gebruik van online muziek- en streamingsdiensten. Onze levens zijn in hoge mate gedigitaliseerd. Maar wat gebeurt er na overlijden met deze enorme hoeveelheid aan online ‘bezittingen’ die we tijdens ons leven opbouwen?
We creëren online – deels ongemerkt – een enorme database aan informatie over onszelf. Een vergaarbak gevuld met onze interesses, foto’s, aankopen, belangrijke gebeurtenissen en sociale contacten. Zonder inloggegevens kan het voor nabestaanden erg lastig zijn om toegang te krijgen tot deze profielen.
Wetgeving
Zeventig procent van de Nederlanders heeft hier niets voor geregeld, blijkt uit recent onderzoek. Het huidige erfrecht is nog niet aangepast op de moderne tijd. Fysieke bezittingen kunnen deel uitmaken van een erfenis, maar digitale accounts kunnen niet geërfd worden. Wanneer je een computer, laptop of telefoon erft, mag je hier, mits je het wachtwoord weet, dus gerust in kijken. Dat geldt niet voor digitale accounts. Deze zijn na overlijden niet overdraagbaar. Dat betekent ook dat je als nabestaande officieel niet in mag loggen op deze accounts.
Tip!
Gebruik voor uw social media en e-mailaccounts hetzelfde e-mailadres. Zo hoeven nabestaanden maar toegang te hebben tot één e-mailadres in plaats van meerdere. Dit maakt het makkelijker voor nabestaanden om na uw overlijden toegang te krijgen tot deze accounts.
Wensen vastleggen
Wanneer nabestaanden niet over de gegevens van uw accounts beschikken, blijven deze na uw dood gewoon voortbestaan. Voor nabestaanden kan het erg confronterend zijn om jaren later nog ‘spook-profielen’ van een dierbare tegen te komen. Het is daarom verstandig om op tijd na te denken over uw digitale erfenis. Zo kunt u bijvoorbeeld in uw testament laten opnemen, wie u na uw dood toegang wilt geven tot uw online accounts. Ook een wensenlijst kan uitkomst bieden. Denk zelf op tijd na over uw wensen leg deze vast.
Digitalisering en de uitvaart
Ook rond de uitvaart speelt techniek een steeds grotere rol. Gelukkig maar, zo zorgen we er bijvoorbeeld voor dat er bijzondere muziek afgespeeld kan worden tijdens een uitvaart of persoonlijke videobeelden kunnen worden getoond. De voortschrijdende techniek zorgt er ook voor dat nabestaanden rond een uitvaart online steeds meer zelf kunnen regelen. Een goed voorbeeld hiervan is Memoria. Op www.memoria.nl kunnen familie, vrienden en kennissen online alle informatie over de uitvaart vinden. Doordat alle zaken eenvoudig op één plek kunnen worden geregeld, behoudt men altijd het overzicht. Dat biedt de nodige rust en houvast. De pagina’s zijn alleen te bezoeken door middel van een persoonlijke uitnodiging. Alle geplaatste herinneringen en condoleances blijven ook na de uitvaart toegankelijk. Zo wordt het, na de uitvaart, tevens een plek om te herinneren en te herdenken.
Digitaal nalatenschap checklist
Wat kan ik zelf doen?
- Schrijf wachtwoorden op en bewaar ze op een veilige plek. Laat nabestaanden weten waar ze deze kunnen vinden. Bedenk wel dat dit ook risico’s met zich mee kan brengen. Laat accounts met toegang tot waardevolle gegevens (de inlogcodes van uw online bankomgeving bijvoorbeeld), dus buiten beschouwing.
- Maak een document aan waarin te vinden is welke accounts u heeft. Benoem hierin bijvoorbeeld social media-profielen, e-mailaccounts en abonnementen.
- Deelt u wachtwoorden van laptop en accounts liever niet bij leven? Bewaar de inloggegevens dan veilig in een digitale kluis of laat deze bijvoegen aan uw testament.
- Indien u online valuta bezit zoals bitcoins, stel uw naasten hier dan van op de hoogte. Digitaal kapitaal maakt ook deel uit van uw vermogen en daarmee ook van uw nalatenschap.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.