Respect, integriteit en ingetogenheid staan vaak voorop bij deze klassieke uitvaart. Meestal voert stilte de boventoon, met alle ruimte voor het verwerken van verdriet. Maar tradities verschillen per plaats, bevolkingsgroep en familie. Zo hoeft een traditionele uitvaart lang niet altijd een sobere uitvaart te zijn. U geeft de plechtigheid vorm naar eigen wensen en ideeën.
Een traditionele begrafenis
Bij een traditionele begrafenis brengt de rouwauto de overledene naar de begraafplaats of aula. Daar wachten de genodigden op de komst van de rouwstoet. Wanneer de rouwauto en de volgauto’s arriveren, stapt de uitvaartleider uit om ‘voor de stoet uit’ te lopen. De dragers lopen met de rouwauto mee. Bij de meeste begraafplaatsen is een aula waar de afscheidsplechtigheid gehouden wordt. Na de ceremonie wordt de overledene naar het graf gebracht, op een rijdende baar of met dragers die de kist op hun schouders dragen. Ook nabestaanden kunnen de kist dragen.
Na de laatste woorden bij het graf, gesproken door nabestaanden of de uitvaartverzorger, is het mogelijk om samen de kist te laten zakken en te helpen met het dichten van het graf.
Hoe verloopt een crematie?
Voor een crematie boekt u een gewenste tijd, bijvoorbeeld anderhalf uur. Wenst u een meer uitgebreide plechtigheid, dan kunt u meer tijd reserveren. De genodigden worden eerst ontvangen in een van de ontvangstkamers. Daar kunnen zij het condoleanceregister tekenen tot het moment dat de afscheidsdienst begint. Ook kan er vaak individueel afscheid worden genomen van de overledene. Daarna wordt de uitvaartkist naar de aula gebracht en begint de ceremonie. Na afloop ontmoeten alle aanwezigen elkaar in de condoleanceruimte. Er is op dat moment ook gelegenheid om de familie te condoleren. Een medewerker van het crematorium brengt de kist naar de ovenruimte. Als familie is het mogelijk om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist. Volgens wettelijke voorschriften bewaart het crematorium de as minimaal één maand. Daarna beslist de familie of de as wordt bewaard in een urn of wordt verstrooid.
De condoleance
Als nabestaande kiest u zelf de ruimte voor de condoleance: de condoleanceruimte van de begraafplaats of op een door jou uitgekozen plek, zoals een daarvoor ingericht uitvaartcentrum of restaurant. Traditioneel is hier een formele opstelling waarbij de nabestaanden zich op rij laten condoleren. In het condoleanceregister kunnen de aanwezigen hun naam en adres opschrijven. Als nabestaande kunt u dit gebruiken om achteraf bedankkaartjes te versturen.
Eenvoudig én persoonlijk
U kunt een traditionele uitvaart eenvoudig houden, maar er wél persoonlijke elementen aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan:
- De overledene wordt thuis of in het uitvaartcentrum opgebaard;
- Een eenvoudige rouwkaart met zelf-ontworpen voorzijde;
- Een (formele) condoleance op de uitvaartlocatie;
- Eenvoudige catering, met diverse broodjes, koffie en thee;
- Persoonlijke bloemen;
- Neutrale muziek.