Hoe de uitvaartplechtigheid vormgegeven wordt, is afhankelijk van uw wensen. Hecht u aan oude tradities of neemt u liever afscheid met nieuwe rituelen?
Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.
De uitvaartbijeenkomst
De uitvaart vindt plaats op de dag dat de overledene begraven of gecremeerd wordt. De uitvaartbijeenkomst vindt meestal plaats in de aula op een begraafplaats of rouwcentrum, de kerk of de aula van het rouwcentrum. Het komt ook voor dat nabestaanden een alternatieve plaats kiezen, bijvoorbeeld een geliefd café of andere locatie die voor de overledene belangrijk was.
Wanneer iemand gelovig was, wordt de afscheidsbijeenkomst vaak gehouden in een kerk, kapel op de begraafplaats of bij het graf zelf. Gebed, lezingen en religieuze muziek zijn dan onderdeel van de plechtigheid.
Hoe verloopt een begrafenis?
De rouwauto brengt de overledene naar de begraafplaats of aula. Daar wachten de genodigden op de komst van de rouwstoet. Wanneer de rouwauto en de volgauto’s arriveren, stapt de uitvaartverzorger uit om ‘voor de stoet’ uit te lopen. De dragers lopen met de rouwauto mee. Bij de meeste begraafplaatsen is een aula waar de afscheidsplechtigheid gehouden wordt.
Na de ceremonie wordt de overledene naar het graf gebracht, op een rijdende baar of met dragers die de kist op hun schouders dragen. Wij kunnen dit verzorgen, maar nabestaanden mogen ook zelf de kist dragen. Bij het graf worden vaak laatste woorden gesproken door nabestaanden of de uitvaartverzorger. Daarna is het mogelijk om samen de kist te laten zakken en te helpen met het dichten van het graf.
Hoe verloopt een crematie?
De genodigden worden eerst ontvangen in een van de ontvangstkamers. Daar kunnen zij het condoleanceregister tekenen tot het moment dat de afscheidsdienst begint. In veel gevallen kan er ook nog individueel afscheid worden genomen van de overledene. Vervolgens wordt de uitvaartkist naar de aula gebracht en begint de ceremonie.
Na afloop ontmoeten alle aanwezigen elkaar in de condoleanceruimte. Er is op dat moment ook gelegenheid om de familie te condoleren. Een medewerker van het crematorium brengt de kist ondertussen naar de ovenruimte, indien gewenst, samen met de familie. Als familie is het mogelijk om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist, maar dit hoeft niet als u dat niet wilt. Hierna keert ook de familie terug naar de condoleanceruimte.
Tip: Voor een crematie mag u zelf bepalen hoe lang u de tijd wilt nemen, kies bijvoorbeeld voor anderhalf uur. Wilt u graag een uitgebreidere plechtigheid, dan is het altijd mogelijk om meer tijd te reserveren.
Tot slot: de condoleance
Als nabestaande kiest u zelf de ruimte voor de condoleance. Dat kan de condoleanceruimte van de begraafplaats zijn of een door een zelf uitgekozen plek, zoals een daarvoor ingericht uitvaartcentrum of restaurant. Onze uitvaartcentra hebben warm ingerichte en huiselijke ruimtes om na de ceremonie rustig met elkaar na te praten. Daarbij maakt de klassieke koffie met cake steeds vaker plaats voor een uitgebreider assortiment eten en drinken. Ook de formele opstelling waarbij de nabestaanden in een rij staan om zich te laten condoleren, wordt steeds vaker overgeslagen. In het condoleanceregister kunnen de aanwezigen hun naam en adres opschrijven. De nabestaanden krijgen dit register uiteraard mee naar huis. Dit boek kan achteraf onder andere gebruikt worden om bedankkaartjes te versturen.
Uitvaartfotografie
Veel nabestaanden worden opgeslokt door alles wat ze moeten regelen rond de uitvaart en hun grote verdriet. De dag van de uitvaart gaat in een roes voorbij. Het rouwproces begint daarna pas echt. Het kan een teleurstelling zijn als duidelijke herinneringen aan het afscheid ontbreken. Met foto’s van de uitvaart kunt u op een later moment de dag opnieuw beleven en een plek geven.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.