Wachtwoorden na een overlijden
Waar u vroeger fotoboeken doorbladerde om herinneringen op te halen aan uw overleden dierbare, staan de meeste tastbare herinneringen tegenwoordig op mobiele apparaten. Het kan nabestaanden troost bieden om de laatste foto’s, video’s of e-mailtjes van diegene te bekijken. Maar dan moeten zij er wel bij kunnen. Wie weten uw wachtwoorden na uw overlijden?
Denk na over uw digitale nalatenschap
Volgens Sander van der Meer van digitalenazorg.nl denken nog te weinig mensen na over hun digitale nalatenschap. “Vaak weet zelfs de partner het wachtwoord van een mobiele telefoon niet. Het is na een overlijden dan zeer lastig om bij die gegevens te komen. Dat is niet alleen vervelend vanwege emotionele redenen, maar ook om praktische redenen. Zeg zonder wachtwoorden bijvoorbeeld maar eens een abonnement op.”
Tip
Grote kans dat het jaarlijkse verjaardagskaartje van opa tegenwoordig in de vorm van een Whatsappje komt. Stel dit soort dierbare gesprekken daarom als herinnering veilig in een e-book. Klik hier om uw e-book te maken en gratis te downloaden. Gebruik de kortingscode Nazorg2018 en ontvang 20% korting op een Whapbook.
Hoe u uw wachtwoorden het beste kunt bewaren
Een wachtwoordmanager, Word-bestand of een digitale kluis: er zijn genoeg manieren om uw wachtwoorden te bewaren. Volgens Sander is de beste manier op dit moment echter toch echt nog op papier. “En dan nog is het lastig, want veel wachtwoorden moet je maandelijks veranderen. En als uw huis afbrandt, heeft u er ook niets meer aan. Maar in de Cloud of OneDrive komt helemaal niemand erbij. Dus op papier is toch echt de meest pragmatische oplossing.”
Wat als u na een overlijden niet bij de wachtwoorden van uw dierbare kunt
Als uw partner of kind is overleden en u zijn of haar telefoon niet kunt ontgrendelen zijn er opties. Met speciale apparatuur kan de telefoon geopend worden. Sander: “Let wel op, want ook dit is niet altijd mogelijk. De nieuwste telefoons zijn zo goed beveiligd dat het ook voor bedrijven als wij onmogelijk is om ze te openen. We raden nabestaanden dan aan om het apparaat een jaartje weg te leggen en het dan nog eens te proberen. De technieken zijn dan meestal zo verbeterd dat het vaak alsnog lukt.”
Denk na over uw digitale nalatenschap. Zorg bijvoorbeeld dat uw wachtwoorden na uw overlijden beschikbaar zijn voor nabestaanden.