Dat ene filmpje dat u ooit op YouTube plaatste, die grappige tweet of een complete serie foto’s van de vakantie naar Griekenland op Facebook. Een groot deel van ons leven speelt zich tegenwoordig af op social media. Maar hoe zit het wanneer het leven ophoudt en nabestaanden met social accounts blijven zitten? Van der Spek geeft tips omtrent social media na een overlijden.
Een mooie herinnering
Het laatste Facebookkiekje van uw overleden moeder komt u liever niet tegen op zomaar een website. Maar een overledene kan zich niet verweren en een foto is zo gekopieerd. Vraag uzelf daarom af wat u met de social media accounts van een overleden dierbare wilt doen. Houd u ze in stand als mooie herinnering of zegt u ze op?
Identiteitsfraude
Het in stand houden van social media accounts na een overlijden brengt risico’s met zich mee. Van 2015 op 2016 verdubbelde het aantal gevallen van identiteitsfraude naar 1724 meldingen in één jaar. Vooral met openbare gegevens, zoals een adres of een telefoonnummer, wordt vaak gesjoemeld. Kijk hier dus mee uit. Het kan pijnlijk worden ervaren als er ineens een onterechte aanmaning voor uw overleden dierbare door de brievenbus valt.
Het opzeggen van accounts
Het komt voor dat na het overlijden van een dierbare er toch nog felicitaties op Facebook verschijnen op haar of zijn geboortedag. Een pijnlijke ervaring voor veel nabestaanden. Voorkom dit door een In Memoriam pagina aan te maken of door de gehele pagina op te zeggen. Dit laatste heeft nog wat voeten in de aarde. Wettelijk zijn socialmedia-accounts namelijk niet overdraagbaar, waardoor u niet zomaar in mag loggen op de pagina.
Het opzeggen van socialmedia-accounts na een overlijden is mogelijk, maar dit is vaak niet gemakkelijk. Van der Spek Uitvaart zette daarom wat tips op een rij.
Contact
Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.