Het verlies van een dierbare kan uw leven volkomen op zijn kop zetten. Dat wat eerst normaal was, voelt opeens compleet anders. Weer aan het werk gaan na een verlies kan dan ook behoorlijk wat van u vragen. Hoe gaat u hier goed mee om?

Spanningsklachten

Uit een onderzoek van vakbond CNV is gebleken dat één op de tien rouwenden een burn-out kreeg door het combineren van rouw en werk. Ruim 20% ervoer dat ze te weinig steun kregen van de werkgever in het rouwproces. Rouw levert spanning op en heeft een grote impact op de werkprestaties. Om uitval op de lange termijn te voorkomen is het belangrijk dat werkgevers goed omgaan met rouwende werknemers.

Weer aan het werk of niet?

Het rouwproces wordt door allerlei verschillende factoren beïnvloed en is dan ook bij geen twee personen hetzelfde. De ene persoon zal het fijn vinden om zich zo snel mogelijk onder te dompelen in het werk, terwijl het voor de ander een onmogelijke taak lijkt om terug te keren naar de werkvloer. Hoe lang en op welke wijze de rouw een rol blijft spelen in het dagelijks leven, is dan ook bij iedereen anders. Wanneer je weer aan het werk wilt of kunt, is per persoon verschillend.

Maak duidelijke afspraken

In veel gevallen zult u officieel weer een aantal dagen na de uitvaart aan het werk moeten. Hier leest u meer over de regels rond verlof bij een overlijden. Indien het wettelijke verlof bij een overlijden niet toereikend is, ga dan altijd in gesprek met uw werkgever. Wellicht is het mogelijk om tijdelijk parttime te gaan werken? Bekijk samen met uw leidinggevende het takenpakket en inventariseer wat er wel en niet lukt. Mogelijk kunnen collega’s tijdelijk intensieve afspraken uit uw agenda overnemen of deadlines bewaken. Zet samen de afspraken op papier en zorg ervoor dat je werkgever deze ook communiceert richting andere collega’s. Zo voorkomen jullie onderlinge frictie of scheve gezichten.

Wat je als collega en werkgever kunt doen

De meeste mensen brengen in een gemiddelde week meer tijd door op hun werk dan met hun gezin. Een leidinggevende en collega’s zijn dan ook veelal belangrijke sleutelfiguren in ons leven. Weest u zich als coördinator bewust van deze rol. Vraag wat degene die rouwt, nodig heeft en blijf ook op langere termijn bereid om te luisteren. Als werkgever is het verstandig een overlijdens- en rouwprotocol samen te stellen. Hierin valt te lezen hoe een bedrijf medewerkers kan ondersteunen na een verlies.

Hoe kan ik een rouwende collega ondersteunen?

  • Laat het verlies niet links liggen en blijf niet stil na een overlijden. Veel mensen gaan ervan uit dat een rouwende collega met rust gelaten wil worden, maar dat is vaak onterecht. Steun van collega’s is juist erg belangrijk.
  • Weet u niet goed hoe u een collega sterkte kunt wensen na een overlijden ? Hier leest u enkele tips.
  • Bedenk dat verdriet niet altijd zichtbaar is in de vorm van tranen. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier.
  • Heb er begrip voor als iemand af en toe afwezig is of niet optimaal presteert.
  • Vraag de persoon in kwestie wat hij of zij nodig heeft.
  • Blijf ook op langere termijn bereid om te luisteren.

Heb je als leidinggevende of ondernemer vragen of behoefte aan advies en ondersteuning rond een werknemer die in de knel zit door rouw? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs of bekijk onze praktische wegwijzer over verlies op de werkvloer hier.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.