Wellicht bent u binnenkort aanwezig bij een uitvaart, maar vraagt u zich af welke kleding u aan kunt trekken en welke niet. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over gepaste kleding voor een begrafenis of crematie en de bijbehorende uitvaartetiquette.

1: Moet ik verplicht sobere of zwarte kleding aantrekken naar een begrafenis of crematie?

Gelukkig is de tijd dat iedereen verplicht in stemmig zwart verscheen op een uitvaart allang voorbij. Toch is het een ongeschreven regel dat de kleding die u aantrekt als u naar een uitvaart gaat, enigszins ingetogen en sober is. Bedenk wat gepast zou hebben bij de overledene en wat de familie en vrienden van de overledene gepast zullen vinden. Kleed uzelf vooral niet te opvallend of bloot.

Tegenwoordig staan steeds meer uitvaarten in het teken van het vieren van het leven van een overledene. Op de rouwkaart zijn dan ook regelmatig instructies voor de outfit terug te vinden. Er staat dan bijvoorbeeld dat er lichte en vrolijke kleuren gedragen mogen worden. Ook bij de uitvaart van een kind of jongere is dit gebruikelijk. Bij een meer conservatieve uitvaart is het wel gebruikelijk in het zwart of donkerblauw te verschijnen. Draag als dit het geval is een nette pantalon of rok, vermijd spijkerbroeken en kleding met drukke prints of teksten. Twijfelt u over uw kledingkeuze en of de outfit wel gepast is? Overleg dan met andere genodigden uw kledingkeuze. Val de directe familieleden hier liever niet mee lastig, die hebben in de zware periode rond een uitvaart namelijk genoeg aan hun hoofd.

Weetje

Waarom dragen we traditioneel zwarte kleding bij een uitvaart?
Zwart is traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toont u respect en medeleven. In sommige culturen is het niet zwart, maar juist wit waarmee u laat zien in rouw te zijn. In Nederland is dit ook bij de uitvaart van sommige leden van het koningshuis het geval. Zo was de rouwkleur bij de begrafenis van Koningin Wilhelmina ook wit.

2: Schoenen

Het is belangrijk om nette schoenen te dragen die passen bij de rest van uw outfit. Zorg ook bij de schoenen dat deze niet te veel de aandacht trekken en stem schoenen netjes af op de rest van uw kleding. Laat teenslippers, badslippers of versleten schoenen liever thuis.

3: Accessoires

Zorg er ook bij het uitkiezen van accessoires voor dat deze niet op een negatieve manier de aandacht van de aanwezigen afleiden. Draag bijvoorbeeld geen extreem opvallende sieraden, horloges of hoofddeksels. Zorg ervoor dat de accessoires die u kiest, niet te veel de aandacht trekken. Het is geen accessoire, maar houdt er ook rekening mee dat u eventueel meerijdt in de rouwstoet. De rouwstoet begeleidt de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats. Zorg dan ook dat uw auto schoon en representatief is. Gaat u alleen naar de uitvaart en heeft u geen eigen auto? Regel dan van te voren dat u met iemand mee kunt rijden. Het is niet prettig als dit ter plekke nog afgesproken moet worden.

4: Wees op tijd en volg instructies van de uitvaartbegeleider op

Zorg dat u ruim op tijd aanwezig bent. Te laat komen op een begrafenis of crematie is absoluut not done. Zet het geluid en de trilfunctie van uw telefoon van te voren uit en laat uw telefoon tijdens de gehele uitvaart in uw jas, broekzak of tas zitten. Zet hem het liefst helemaal uit, zo komt u ook niet in de verleiding er op een onbewaakt moment toch even op te kijken. Daarnaast is het belangrijk als genodigde de instructies van de uitvaartverzorger te allen tijde op te volgen. Samen met de nabestaanden heeft hij of zij de uitvaart gepland. Door instructies van de uitvaartverzorger netjes op te volgen, draag je bij aan een goed verloop van de uitvaart