Een condoleance is een moment waarop u medeleven kunt betuigen aan de nabestaanden. Vaak is het ook een moment waarop u persoonlijk afscheid kunt nemen van een overledene. Hoe verloopt een condoleance eigenlijk? En wat kunt u verwachten als u een condoleance bezoekt? In dit artikel leest u meer over een aantal veelgestelde vragen rondom condoleren en condoleances.

Wat is een condoleance?
De condoleance maakt deel uit van een uitvaart. Een condoleance, ook wel rouwbezoek genoemd, is een gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen van iemand die is overleden. Daarnaast kunt u bij een condoleance medeleven tonen aan directe familie, partner, kinderen en overige nabestaanden die dichtbij de overledene stonden.

Bij de meeste traditionele vorm van een condoleance staan de directe nabestaanden van de overledene naast elkaar in een rij. U kunt hier samen met de andere genodigden langslopen. Zo condoleert u één voor één alle nabestaanden. De nabestaanden kunnen er ook voor kiezen een wat informeler samenzijn te organiseren. Dan wordt er bijvoorbeeld koffie en thee geschonken met zoete of hartige hapjes in een meer ontspannen setting.

Wanneer is de condoleance?
Wanneer de condoleance wordt gehouden verschilt per uitvaart. Twee mogelijkheden die we bij Van der Spek Uitvaart vaak zien:

  • De condoleance is op een andere dag dan de uitvaart
    Vaak wordt de condoleance gepland op een van de dagen vóór de uitvaart. Dit biedt de nabestaanden de mogelijkheid om op een rustiger moment iedereen te ontvangen die hen wil steunen. De condoleance kan in dit geval bij de nabestaanden thuis zijn, in de kerk of in een ruimte van het uitvaartcentrum afhankelijk van waar de overledene is opgebaard. Soms is er ook een speciale avondwake waar u naartoe kunt gaan. Op de rouwkaart staat altijd vermeldt waar en wanneer de condoleance zal zijn.
  • De condoleance is op de dag van de uitvaart
    De condoleance wordt ook vaak gecombineerd met de dag van de uitvaart. Dit gebeurt bijvoorbeeld net voor of na de afscheidsdienst. Als de condoleance vóór de dienst plaatsvindt, krijgen bezoekers meestal een kort moment om de familie te spreken en afscheid te nemen. Na de dienst is er vaak een informeel samenzijn, bijvoorbeeld in een koffieruimte of een andere zaal.

Open kist tijdens de condoleance
Daar waar tijdens de uitvaart dienst gezamenlijk afscheid wordt genomen van een overledene, krijgt u tijdens de condoleance de mogelijkheid om individueel afscheid te nemen. De overledene is in de tijd tussen overlijden en de uitvaart opgebaard. Nabestaanden kiezen er vaak voor de kist geopend te laten tijdens de condoleance, zo krijgt iedereen de kans de overledene nog even te zien. Een voor een kunnen de nabestaanden dan persoonlijk afscheid nemen. De opbaring vindt vaak plaats in een aparte ruimte, zo kunnen mensen die dit gedeelte liever overslaan alleen de familie condoleren.

Wat kan ik zeggen bij een condoleance?
Voor veel mensen is het spannendste moment het condoleren zelf. U geeft de nabestaanden een hand, knikt vriendelijk of omhelst hen, afhankelijk van wat gepast voelt. Vaak zegt u iets als: “Gecondoleerd met dit verlies” of “Heel veel sterkte gewenst de komende tijd”. Soms zijn woorden niet eens nodig, een warme blik of een knikje kan al voldoende zijn. Op emotioneel beladen momenten kan het soms lastig zijn woorden te geven aan gedachten en gevoelens. Veel mensen voelen zich onzeker en zijn bang om iets verkeerds te zeggen, dat is niet nodig. Dat u er bent is al een grote steun. Hier zijn toch een paar tips:

  • Houd het simpel. Een korte, oprechte boodschap zoals “Ik denk veel aan jullie” is vaak al genoeg.
  • Wees oprecht. Als u niet weet wat u moet zeggen, kunt u dat ook benoemen: “Ik vind het moeilijk om de juiste woorden te vinden, maar ik leef ontzettend met jullie mee.”
  • Deel een positieve herinnering aan de overledene als dat gepast voelt.
  • Blijf niet te lang hangen bij één persoon, hoe lastig het misschien ook is het kort te houden, er zijn meer mensen die graag wat willen zeggen tegen de nabestaanden.

Wat trek ik aan naar een condoleance?

Bij een condoleance dragen bezoekers meestal nette, ingetogen kleding. Zwart is traditioneel en altijd goed, maar tegenwoordig zijn donkere tinten zoals grijs, blauw of donkergroen ook veelvoorkomend. Voor kleding bij een condoleance geldt eigenlijk hetzelfde als wat u draagt naar een uitvaart.

Het condoleanceregister
Een gebonden boek waar bezoekers iets in mogen schrijven noemen we een condoleanceregister. U kunt hier als bezoeker een korte boodschap schrijven of alleen uw naam achterlaten. De nabestaanden nemen het boek met steunbetuigingen na de bijeenkomst mee naar huis. Condoleren kan ook online met ons speciaal voor nabestaanden ontwikkelde herdenkingsplatform Memoria. Iedereen die een uitvaart door Van der Spek Uitvaart laat verzorgen kan op ons platform een herdenkingspagina aanmaken. Familieleden, vrienden en kennissen kunnen de naaste familie hier online condoleren. Doordat er ook foto’s, filmpjes en mooie anekdotes geplaatst kunnen worden, ontstaat een waardevol document dat ook na de uitvaart nog terug te kijken is.

Liever geen condoleance?
In de tijd rond een overlijden moet veel geregeld worden. Uw uitvaartadviseur zal ook met de familie bespreken hoe ze het condoleren in willen richten. Als nabestaanden bent u uiteraard niet verplicht een moment van condoleren te faciliteren bij een uitvaart. Het is voor bezoekers vaak wel een prettige en gestructureerde manier om steun te betuigen en om zelf afscheid te nemen van een overledene. Het kan helpen bij het verwerken van het verlies om persoonlijk afscheid te kunnen nemen. Hou dit in gedachte bij het maken van een keuze.

Alternatief voor een condoleance
Het kan zijn dat u als nabestaande(n) liever geen formele condoleance wilt. U kunt er dan ook voor kiezen om toch een afscheid te faciliteren voor een klein gezelschap in één van onze familiekamers. Hier kunt u met 4-6 personen in alle rust afscheid nemen van uw dierbare. Bovendien kan dit op elk gewenst tijdstip, u ontvangt namelijk een sleutel zodat u 24/7 toegang heeft. Meer informatie over de familiekamers vindt u op de pagina’s van onze uitvaartcentra.