Welke mogelijkheden zijn er rond asbestemmingen? En wat mag eigenlijk wel en niet wanneer u de as van een overleden dierbare wil verstrooien? Na de crematie kan het heel waardevol zijn om samen met de nabestaanden een passende bestemming voor de as te vinden.

De tijd rond de uitvaart is vaak een intense periode voor nabestaanden. De draad van het leven weer op pakken na een verlies kost tijd.

Rustig nadenken

Hoe kiest u een passende asbestemming uit? De tijd rond de uitvaart is vaak een intense periode. Het is van belang om na deze hectische periode hier rustig over na te denken. De as wordt eerst een maand bewaard in de algemene nis in het crematorium, deze duur is wettelijk bepaald. Zo krijgen nabestaanden ruim de tijd samen te overleggen over een goede bestemming van de as. In bijzondere gevallen is het mogelijk hier een uitzondering op aan te vragen en sneller te beschikken over de as. Bijvoorbeeld als u moet terugreizen naar het buitenland. Iedereen neemt afscheid op eigen tempo.

Heeft u om welke reden dan ook langer de tijd nodig om een beslissing te nemen? Dat kan. De as wordt kosteloos tot zes maanden na de crematie bewaard. Na afloop van deze termijn is het mogelijk om tegen betaling de periode te verlengen met weer zes maanden.

Welke mogelijkheden zijn er?

Het is mogelijk om de as te verstrooien of te bewaren in een urn of assieraad. De as verdelen onder meerdere nabestaanden is ook altijd mogelijk.

1. Bewaren van de as in een urn

Sierurnen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, materialen en kleuren. Er zijn urnen van hout, keramiek, glas, marmer kunststof en metaal. De traditionele vorm van een urn bestaat nog steeds, maar er zijn ook vele andere (kunstzinnige) vormen en beelden beschikbaar. Denk daarbij aan mooie natuurlijke vormen zoals een druppel en boog of mooi vormgegeven beelden die doen denken aan een hart of omarming.

2. Een mini urn

Dit is een subtiele urn voor thuis waarin een kleinere hoeveelheid as bewaard kan worden. Zo kunnen meerdere nabestaanden een beetje as thuis bewaren. Een mini urn is minder aanwezig dan een urn van regulier formaat en is een subtiel aandenken aan de overledene.

3. Bewaren van de as in een sieraad

Een armband, ketting, hanger of ring waar een kleine hoeveelheid as in verwerkt is, noemen we een assieraad. Het fijne aan een bescheiden sieraad is dat niemand door heeft dat u de as meedraagt. Voor veel mensen is het een troostende gedachte om altijd een beetje van de overledene bij zich te dragen. De as wordt bewaard in een waterdicht compartiment van het sieraad en kan indien gewenst op een later moment opnieuw gebruikt worden in een ander sieraad.

4. Een bijeenkomst organiseren rond de asverstrooiingHet kan heel waardevol zijn om als u kiest voor een verstrooiing, een liefdevol en ingetogen samenzijn te organiseren. Deze vindt enige tijd na de uitvaart plaats. Nodig hier bijvoorbeeld familieleden en een aantal goede vrienden voor uit. Denk daarbij aan een asverstrooiing in klein gezelschap op een bijzondere locatie, zoals vanaf een schip op zee of een rivier. Een eigen locatie voor de verstrooiing uitzoeken kan een extra persoonlijke stempel op het afscheid drukken. Een indruk krijgen van hoe een asverstrooiingsbijeenkomst eruit kan zien? Op deze pagina is inspiratie te vinden.

5. De as laten bijzetten in een graf of columbarium

Een urn kan meegenomen worden om thuis een plekje te krijgen of geplaatst worden in een columbarium. Dat is een wand met nissen in het crematorium waar de urn permanent geplaatst kan worden, al dan niet met een gedenkplaat, foto en persoonlijke spullen. Ook bestaan er biologisch afbreekbare ecologische urnen. Deze zijn geschikt om te begraven of neer te laten in zee.

6. Laten verstrooien

Ook is het mogelijk om de as te laten verstrooien zonder uw aanwezigheid. Bij crematorium Minnendael bieden wij deze optie kosteloos aan. U kunt kiezen om de as te laten verstrooien op de Noordzee vanaf een schip of in een bosrijke omgeving op nationaal verstrooiterrein Delhuyzen te Arnhem.

7. Plant een herinneringsboom

Met een herinneringsboom leven dierbare herinneringen aan uw dierbare voort. U plant de as van de overledene en laat dit uitgroeien tot een mooie boom. Plaats hem dichtbij in uw achtertuin of plant het in het bos waar u ieder weekend samen wandelde. Zo hebt u altijd een plek om te herdenken. Meer informatie is hier te vinden.

Mag je zomaar overal as verstrooien?
De meeste crematoria en begraafplaatsen beschikken over strooivelden waar de as van een overledene verstrooid kan worden. Daarnaast is het mogelijk voor een zelfgekozen strooilocatie te kiezen. Denk daarbij aan een bos waar jullie graag kwamen om te wandelen of een strand waar jullie mooie herinneringen aan hebben. Als nabestaande mag u de as in principe overal verstrooien, mits u daarvoor toestemming heeft van de gemeente of desbetreffende eigenaar van de grond. Gaat het om de openbare ruimte dan is het geregeld vanuit de betreffende gemeente. Als de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) geen specifieke regels over asverstrooiing bevat, is verstrooiing in principe overal toegestaan, tenzij andere regels dit verbieden. Gaat het om privéterrein of een bos beheerd door een landschapsorganisatie als Staatsbosbeheer. Dan heeft u altijd vooraf toestemming nodig. Voor verstrooiing op een strooiveld of op zee hoeft u geen toestemming gevraagd te worden. Wilt u de as verstrooien op open water zoals een rivier of meer, dan kunt u het beste contact opnemen met Rijkswaterstaat.

Kosteloos advies
Heeft u hulp nodig met het kiezen van de asbestemming? In ons informatiecentrum krijgt u op afspraak uitgebreid advies over de mogelijkheden. Onze medewerkers staan voor u klaar.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.