foto van een rouwstoet met lijkenwagens

Wat te doen bij een rouwstoet?

Een rouwstoet is herkenbaar aan de vlaggetjes die links en rechts aan de voorzijde van de auto’s zijn bevestigd. Deze vlaggen mogen alleen gebruikt worden om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te brengen. Na de plechtigheid worden de vlaggen op particuliere auto’s teruggegeven aan de begrafenisondernemer en worden de vlaggen op de rouwauto’s afgedekt. Vanaf dat moment vallen ze weer onder de normale verkeersregels.

Alle auto’s die herkenbaar zijn als onderdeel van de rouwstoet, vallen onder een speciale verkeersregeling. Met uitzondering van de wagen die voorop rijdt. Die moet zich houden aan de normaal geldende voorrangsregels.

Wat te doen bij een naderende rouwstoet?

  • Als de eerste auto is gepasseerd, hebben alle volgauto’s op een gelijkwaardige kruising voorrang. Het maakt niet uit of ze van links of rechts komen, rechtdoor rijden of afslaan.
  • Ook voetgangs, fietsers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig die het zebrapad willen oversteken, moeten de rouwstoet voor laten gaan.
  • Zelfs een bus die van de halte (binnen en buiten de bebouwde kom) wil vertrekken, moet een naderende rouwstoet voor laten gaan.
  • Deze regels gelden uitsluitend op gelijkwaardige kruisingen. Op rotondes, kruispunten met verkeerslichten, voorrangskruisingen met haaientanden, invoegstroken en uitritten gelden deze regels niet. Ook een rouwstoet moet stoppen voor het rode licht.
  • Als een rouwstoet door een stoplicht of bij het naderen van een voorrangsweg uiteenvalt, geldt de eerste auto van de volgende stoet als leider van de nieuwe rouwstoet. Dan gelden opnieuw de regels zoals hierboven beschreven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.