Het afscheid nemen van een geliefde tijdens een opbaring is voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Met name als u dit nog nooit eerder meegemaakt heeft. Opbaren is niet eng, maar in veel gevallen juist een liefdevolle gebeurtenis. Hier leest u uitgebreid hoe de opbaring van een overledene in zijn werk gaat.

Betekenis opbaren

De betekenis van opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. De opbaring is een belangrijk onderdeel van het afscheid nemen. Het zijn de laatste momenten die u nog met een overledene kunt doorbrengen. Het wordt door veel nabestaanden als zeer waardevol ervaren om de overledene nog (zo veel mogelijk) te kunnen zien voordat deze begraven of gecremeerd wordt.

Hoe werkt opbaren

Opbaren gebeurt meestal bij iemand thuis of in een familiekamer in het rouwcentrum. Het is ook mogelijk iemand op te baren op een andere locatie, bijvoorbeeld een kerk of verenigingsgebouw. De familiekamers in onze rouwcentra zijn 24 uur per dag te bezoeken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het fysiek afscheid nemen van een overleden dierbare bij een opbaring, een positief effect kan hebben op het verloop van het verdere rouwproces. Wij vinden het daarom belangrijk dat de nabestaanden niet gebonden zijn aan vaste openingstijden, maar zelf kunnen bepalen wanneer ze een overleden dierbare nog willen bezoeken.

‘Wij vinden het belangrijk dat de nabestaanden zelf kunnen bepalen wanneer ze een overleden dierbare willen bezoeken’.

Hoeveel dagen opbaren

Hoeveel dagen we iemand opbaren, is afhankelijk van het moment waarop de persoon overleden is. Het is volgens de wet verplicht om ervoor te zorgen dat een overledene uiterlijk op de 6de werkdag na overlijden begraven of gecremeerd wordt. Dit is dus ook het maximale aantal dagen dat  iemand opgebaard kan worden.

Opbaren in een 24-uurs familiekamer

In onze uitvaartcentra kunt u gebruikmaken van comfortabele familiekamers. Dit zijn ruimtes die ingericht zijn in een huiselijke sfeer. De overledene kan hier in alle rust opgebaard worden en u kunt uw dierbare op ieder gewenst moment bezoeken. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week een bezoek brengen aan de familiekamer. U krijgt zelf een sleutel en kunt dus langskomen wanneer u dat wilt, zonder een afspraak te maken. Alle faciliteiten zijn aanwezig en u hoeft in tegenstelling tot bij een thuisopbaring geen rekening te houden met thuiscontroles van de koelinstallatie waar u voor thuis dient te blijven. Wanneer onderlinge verhoudingen in een familie gespannen zijn of er nauwelijks contact met enkele familieleden is, kan een thuisopbaring lastig zijn. Een familiekamer kan dan uitkomst bieden. Zo kan iedereen op een eigen tijdstip de overledene bezoeken, zonder bij elkaar thuis over de vloer te hoeven komen.

(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)

Foto: de familiekamer in uitvaartcentrum Berkel en Rodenrijs

Regels en voorwaarden thuis opbaren

Veel mensen vinden het een prettig idee om het opbaren thuis in een vertrouwde omgeving plaats te laten vinden. Er zijn geen regels en voorwaarden verbonden aan thuis opbaren. Bij een opbaring thuis kiezen de meeste mensen ervoor de overledene op een bed te leggen. Hier blijft deze dan liggen tot vlak voor de uitvaart. De avond voor de uitvaart wordt de overledene in de kist geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de overledene koel blijft, wordt er op het matras een bedkoeling geplaatst. Deze is niet te zien want over de koeling heen wordt een laken geplaatst. Wanneer ervoor gekozen wordt om de overledene in een kist op te baren, dan wordt er een koeling (of een koelmatras) onder de kist geplaatst. Er zal regelmatig een van onze medewerkers langskomen om de correcte werking van de koeling te controleren.

Kleding bij opbaren

De nabestaanden mogen zelf de kleding uitkiezen die de overledene na de laatste verzorging aankrijgt bij opbaren. Het kan ook zo zijn dat de overledene tijdens zijn of haar leven deze kleding al speciaal uitgekozen heeft. Vaak wordt er voor kleding gekozen waar de overledene zich altijd al prettig in voelde. Vergeet niet te denken aan onderkleding, sokken, eventueel schoenen en sieraden. Indien gewenst kunnen deze sieraden vlak voor de uitvaart weer teruggegeven worden aan de familie, zodat deze behouden blijven.

Tip: een huis vol
Houd er rekening mee dat er bij een opbaring thuis meestal veel mensen langskomen. Het kan handig zijn om onderling bepaalde tijden af te spreken waarop mensen afscheid kunnen komen nemen. U kunt ook afspreken dat iedereen langs mag komen wanneer ze maar willen, als u dat prettiger vindt.

Opbaren kind of baby

Het opbaren van een kind of baby gaat in principe hetzelfde in zijn werk als bij volwassenen. Verloskundigen adviseren de ouders van een overleden kindje vaak om de opbaring thuis te laten plaatsvinden. Vooral voor eventuele broers en zussen kan dit prettig zijn. De meeste kinderen voelen zich thuis namelijk meer op hun gemak dan in een rouwcentrum.

Wanneer is opbaren niet mogelijk?

Het kan zijn dat u om principiële redenen niet wil worden opgebaard. Het is verstandig dit voor uw dood aan te geven bij familie en vrienden. Maak het onderwerp bespreekbaar, zo weten uw nabestaanden na uw overlijden precies wat ze wel en niet moeten doen. Het (samen) invullen van een wensenlijst via www.mijnwensenleven.nl kan hierbij helpen.


Wilt u meer informatie over de mogelijkheden of wilt u ideeën rond uw eigen uitvaart vast gaan leggen? Vraag dan een vrijblijvende voorbespreking aan met een van onze uitvaartadviseurs.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.