Een uitvaartspeech is tegenwoordig een vast onderdeel van een afscheid. Veel mensen vinden het moeilijk om in deze verdrietige tijd herinneringen in een toespraak te gieten, maar willen wel graag hun overleden dierbare deze laatste eer bewijzen. Uitvaartleider Hans Mast van Van der Spek Uitvaart geeft u tips over hoe u een goede uitvaartspeech schrijft en voordraagt, want niemand kan extra stress gebruiken tijdens deze verdrietige periode.

Breng chronologisch het leven in kaart

“Een uitvaartspeech draait in bijna alle gevallen om de levensloop van een overledene, hoe kort of lang die ook was”, legt Hans uit. “Vaak vindt die in chronologische volgorde plaats.” Beantwoord daarom vragen: hoe was uw dierbare als kind of als tiener? Wat kwam er allemaal op zijn of haar pad tijdens het leven? Een mindmap helpt daarbij. Daarin ordent u gedachten en vat verschillende levensperiodes overzichtelijk samen met behulp van sleutelwoorden, tekeningen en verschillende kleuren.

Gedichten om te herdenken

Wanneer u het te moeilijk vindt om gevoelens op papier te zetten, bieden bestaande rouwgedichten vaak veel inspiratie. Er is altijd poëzie die past bij uw situatie. Er zijn verschillende websites waarop u die gedichten kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld op rouwgedichten.nl.

Voorkom dubbelingen

Een afscheid bevat gemiddeld twee uitvaartspeeches, maar het kunnen er ook meer zijn. Vrienden, familie, kennissen en zelfs collega’s: er zijn vaak veel mensen die wat willen zeggen Het advies van Hans: “Stem met elkaar af welke onderwerpen aan bod komen in de speeches. Zo voorkom je dat een mooie anekdote door herhaling storend wordt.”

Wees voorbereid op de uitvaartspeech

Veel nabestaanden vinden het moeilijk om een uitvaartspeech duidelijk te verwoorden. Tref daarom een aantal simpele voorbereidingen: “Neem een slokje water van tevoren, zorg dat u stevig staat en bouw telkens een rustpunt in na enkele zinnen. Kijk de mensen in de zaal niet recht aan, maar over de hoofden heen. Zo maakt u wel contact, maar wordt u minder geraakt door alle emoties. Die hebben vaak een domino-effect.”

Zorg voor back-up en een steuntje in de rug

“Wij als uitvaartleiders worden vaak gevraagd om de uitvaartspeech over te nemen wanneer de spreker het te kwaad krijgt. Dat doen we graag, maar is in 95 procent van de gevallen niet nodig. De gedachte dat wij een vangnet zijn, werkt al rustgevend”, vertelt Hans. “Ook een familielid dat met u mee naar voren loopt, heeft een kalmerend effect. Maak daar gebruik van.”

Vertel over uw dierbare

Bezoekers van de afscheidsdienst zijn in een uitvaartspeech vooral op zoek naar herkenning. Ze luisteren het liefst naar verhalen over iemands leven en karaktereigenschappen. Uw overleden dierbare had verschillende rollen: broer, zus, dochter, zoon, moeder, vader, opa, oma; noem het maar op. “Mensen luisteren graag naar die bijbehorende anekdotes. Veel meer dan naar bijvoorbeeld een verslag van iemands laatste vakantie. Ga dus vooral voor die herkenbaarheid”, tipt Hans ten slotte.

Van der Spek denkt graag met u mee over uw uitvaartspeech. Wij werken met experts die u helpen bij het schrijven van een toespraak.

U kunt ons bellen of een bericht sturen via onze contactpagina:

010 – 447 99 00

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.