Praten over de dood stellen we het liefst zo lang mogelijk uit. Een gesprek over het levenseinde beginnen veel mensen pas als er een directe aanleiding voor is: een ziekte of een overlijden in de nabije omgeving bijvoorbeeld. Helaas wachten veel mensen ook tot het te laat is. Jammer, want een goed gesprek over de dood nu, neemt bij nabestaanden veel zorgen weg als het straks zover is.

Kabinet wil praten over de dood stimuleren

Het kabinet vindt het hard nodig dat er meer over de dood gepraat wordt. Vorige maand werd door Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) de aftrap gegeven voor een voorlichtingscampagne die mensen in de laatste levensfase en hun naasten moet helpen communiceren over de dood. Het motto van deze campagne is: ‘Ik heb te horen gekregen dat ik doodga. Maar tot die tijd leef ik.’ Met de website www.overpalliatievezorg.nl informeert de overheid omtrent zorg en ondersteuning in de laatste levensfase.

Niets geregeld voor uitvaart

Deze aandacht voor het praten over de dood is een goed initiatief vanuit het kabinet. In de praktijk zien we bij Van der Spek Uitvaart helaas regelmatig dat mensen niet of nauwelijks iets geregeld hebben voor hun eigen uitvaart. Dit levert veelal extra stress voor de nabestaanden op. Wanneer er niets vastgelegd is, komen belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden rondom de uitvaart namelijk terecht op de schouders van de nabestaanden. Die stellen zichzelf in zo’n situatie vaak de vraag: ‘Wat had de overledene zelf gewild?’. Familie en vrienden verschillen daar dikwijls van mening over. In de emotionele tijd rondom een uitvaart, waarin er toch al veel geregeld moet worden, levert dit vaak onnodig veel extra zorgen en twijfels op.

Samen praten over wensen en verlangens rond het levenseinde zorgt voor verbinding. Het brengt mensen dichter bij elkaar.

Waardevol

Maar hoe werkt dat eigenlijk, een gesprek over doodgaan beginnen? Niet alleen als de laatste levensfase is aangebroken, maar juist ook zonder directe aanleiding is praten over de dood waardevol. Het geeft rust en ruimte bij uzelf én bij uw nabestaanden. Die hoeven zich na uw overlijden immers niet af te vragen wat uw wensen zouden zijn geweest. Zo kunnen ze zich focussen op waar de uitvaart voor bedoeld is: afscheid nemen.

In gesprek over het levenseinde

Het lijkt op het eerste gezicht wellicht een zwaar en beladen onderwerp om over te beginnen, maar dit hoeft het niet te zijn. Wanneer er geen directe aanleiding voor is, heeft u de kans om het gesprek – zonder schuldgevoel – luchtig(er) te houden. Praten over uw eigen wensen maakt de kans bovendien groter dat deze later ook werkelijkheid worden. De belangrijkste tip: stel het gesprek vooral niet uit, want voordat u het weet is de mogelijkheid er niet meer. Het lijkt misschien eng, naar of zwaar om te doen, maar praten over deze thema’s versterkt juist de onderlinge band met familie en vrienden. Samen praten over wensen en verlangens rond het levenseinde zorgt voor verbinding. Het brengt mensen dichter bij elkaar.

Uitvaartwensen vastleggen

Het invullen van een wensenlijst kan tevens ondersteuning en houvast bieden bij het aangaan van een gesprek over de dood. Of het nu voor uzelf of voor een familielid is, het vastleggen van uw uitvaartwensen geeft rust en ruimte. Dit kunt u doen in een wilsverklaring. Zo neemt u straks, als het zover is, bij uw nabestaanden veel zorgen weg. Via www.mijnwensenleven.nl maakt u eenvoudig een eigen dossier aan. Een online verzamelplek die niet alleen een laatste wensenlijst is, maar ook een mooi naslagwerk voor als u er straks zelf niet meer bent. Verzamel bijzondere herinneringen in de vorm van foto’s, verhalen en albums in uw dossier. Want wat u nu deelt, is wat er later achterblijft.

Vrijblijvend met een professional praten over de mogelijkheden? Onze adviseurs staan voor u klaar, ongeacht in welke levensfase u zich bevindt.

Contact

Hoe kunnen wij u van dienst zijn? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze uitvaartzorg. Voor het melden van een overlijden zijn wij 7 dagen per week dag en nacht bereikbaar.