foto van Inge

Inge: de jongste gastvrouw van Van der Spek

“Een jonge hond”, zo noemt ze zichzelf, maar wel een met enorm veel passie voor haar werk. Met 24 jaar is Inge van der Burg de jongste gastvrouw bij Van der Spek Uitvaart.

Inge is een spraakwaterval die graag praat over alles wat haar boeit en bezighoudt. En dan vooral over haar werk dat ze met heel veel plezier doet. “Als tiener was ik al gefascineerd door de dood. En dan ging het niet over de levensbeschouwelijke kant – of er leven na de dood is – maar echt over alle praktische dingen die komen kijken bij een overlijden: het verzorgen, opbaren, de begrafenis of de crematie. Dat boeide me enorm.”

‘Ik vond mezelf te jong’
“Toch heb ik nooit de behoefte gehad om daar echt iets mee te gaan doen. Ik vond mezelf daar ook veel te jong voor. Daarom ben ik de verzorging in gegaan. Tot mijn 21e heb ik met heel veel plezier in een verzorgingstehuis gewerkt, maar door bezuinigingen raakte ik mijn baan kwijt. Opeens zat ik werkloos thuis. En toen kwam die interesse weer terug. Ik heb niet gesolliciteerd bij Van der Spek Uitvaart, daarvoor vond ik mezelf nog steeds te jong. Maar ik heb wel een mail gestuurd waarin ik over mezelf en mijn belangstelling voor de uitvaartbranche vertelde. Van der Spek bood me daarop aan om twee weken onbetaalde stage te komen lopen in het bedrijf. Een kans die ik met twee handen aannam.”

‘Ik vond het geweldig’
“In die twee weken heb ik alle facetten van het bedrijf leren kennen. Ik mocht met iedereen meelopen en overal meewerken en meekijken. Ik vond het geweldig. Ondanks mijn leeftijd – ik was net 22 geworden – waren ze bij Van der Spek net zo enthousiast als ik en kreeg ik een baan aangeboden. Nu werk ik 24 uur per week als gastvrouw, maar ik doe ook de cosmetische verzorging van overledenen en thuiscontroles. Dat vind ik ook prachtig om te doen. Het is zo mooi als je van nabestaanden hoort dat hun dierbare overledene er zo mooi bij ligt.”

‘Je kunt echt iets voor nabestaanden betekenen’
“Dit werk heeft me volwassen gemaakt. Ik was een spring-in-het veld, een jonge hond, en nu ben ik veel rustiger geworden. Ik ben natuurlijk ook weer een paar jaar ouder nu. Ik heb geleerd dat je elke dag van het leven moet genieten, want het kan opeens afgelopen zijn. Mijn collega’s maken nog wel eens grapjes over mijn leeftijd, maar hebben me volledig geaccepteerd. Het geeft zoveel voldoening om een familie tijdens het hele traject van het afscheid nemen bij te staan. Dat gaat veel verder dan gasten ontvangen en koffie rondbrengen. Je kunt echt iets voor nabestaanden betekenen.”

‘Wie weet wat de toekomst brengt’
“Of ik nog ambitie heb in de uitvaartbranche? Daar heb ik nog niet zo over nagedacht. Ik vind wat ik nu doe fantastisch, het gastdame zijn en verzorgingen doen. Ik geniet enorm van mijn werk. Ooit wil ik misschien nog wel eens uitvaartleider worden, maar daar vind ik mezelf nog te jong voor. Ik heb het gevoel dat ik daar een jaar of veertig voor moet zijn. Maar dat dacht ik ook toen ik koos voor de verzorging in plaats van werk in de uitvaartbranche en ik ben er ook gekomen. Dus wie weet…”

1 antwoord
  1. Dragersvereniging Rijnmond
    Dragersvereniging Rijnmond zegt:

    Wij hebben Inge leren kennen voor en achter de schermen. Als dragersvereniging zijn blij met haar. Ze staat altijd voor ons klaar en koffiedrinken in de wachtruimte is dan ook geen verloren tijd. Maar als er gewerkt moet worden is ze weer correct.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.