De duurzame uitvaart
Een duurzaam leven eindigt niet met de dood. Een duurzaam leven kenmerkt zich door een bewuste levensstijl waarbij men de aarde en alles wat erop leeft zo min mogelijk schade probeert te berokkenen. Het gaat om de kwaliteit van leven en dit is onlosmakelijk verbonden met de dood. Ook voor wat betreft de uitvaart zijn er inmiddels veel mogelijkheden om duurzame keuzes te maken. Een duurzame of groene uitvaart is allereerst minder belastend voor het milieu, maar in veel gevallen ook voor de totale kosten van een uitvaart.
Bij Van der Spek Uitvaart willen we graag een positieve bijdrage leveren aan onze omgeving. Daarom staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog op onze agenda. Dat betekent dat we onze bedrijfsvoering zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk inrichten. Met een scherp oog voor het welzijn van mens, natuur en milieu.
De wensen van de overledene of nabestaanden zijn natuurlijk altijd leidend voor een uitvaart, maar graag brengen wij ook de mogelijkheden voor een duurzame en milieubewuste uitvaart onder uw aandacht. Het kan u tot inspiratie zijn wanneer u nu al nadenkt over uw eigen uitvaart of die van een dierbare.
Begraven, cremeren of…?
Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de milieu effecten van begraven en cremeren. Begraven heeft (onder de meest voorkomende omstandigheden) de grootste impact op het milieu, gevolgd door cremeren.
Maar uiteindelijk zijn vooral de keuzes die gemaakt worden op de specifieke onderdelen van de uitvaart van groot belang. Om een voorbeeld te noemen: wanneer men ervoor kiest om begraven te worden op een natuurbegraafplaats, in een duurzame kist en wanneer u rekening houdt met alle andere aspecten dan is dat een duurzaam alternatief dan op een reguliere begraafplaats.
Cremeren kent uiteraard ook een zekere milieu impact doordat het proces van verbranding veel energie vergt. Echter ook binnen de crematoria wordt hard gewerkt aan verduurzaming van de processen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar alternatieve wijzen om het lichaam te doen ontbinden, zoals cryomeren (vriesdrogen) en resomeren (het doen ontbinden middels vloeistoffen). Deze zijn echter nog niet op korte termijn mogelijk. Wij houden u via onze website op de hoogte van deze ontwikkelingen.
Kist, draagbaar of lijkwade
De kist is een belangrijk onderdeel van de uitvaart. Waar vroeger meestal werd gekozen voor de traditionele uitvaartkist zijn vandaag de dag veel meer alternatieven beschikbaar. Een traditionele houten of spaanplaten kist heeft grote invloed op de belasting van het milieu. Dit komt omdat bij het productieproces zoals het kappen van bomen, drogen van hout en het vervoer over grote afstanden veel milieubelastende stoffen vrijkomen. U beperkt dit door te kiezen voor binnenlands hout met het FSC-keurmerk, waar vandaag de dag steeds meer mogelijkheden voor zijn. Van belang is dat de kisten vervaardigd zijn zonder chemische lak of lijm. Maar u kunt ook kiezen voor van alternatieven, zoals een lijkwade, draagbaar of kartonnen kist.
De bekleding van een kist bestaat vaak uit katoen. De katoenteelt kent een grote milieubelasting door het gebruik van bestrijdingsmiddelen, het enorme gebruik van water bij de productie en het bleken en verven van het product. Hennep, bamboe- en brandnetelvezel zijn goede alternatieven omdat deze materialen een aantal van deze nadelen niet kennen. Maar ook linnen is al aanzienlijk beter dan katoen.
De uitvaartadviseurs van Van der Spek Uitvaart informeren u graag over de mogelijkheden. We hebben ons assortiment uitgebreid met producten die aan de Greenleave criteria voldoen.
Kleding en sierraden
Na de verzorging van de overledene wordt de kleding aangetrokken die door de nabestaanden wordt uitgezocht of door de overledene is beschreven in bijvoorbeeld een Wilsverklaring. In het geval van een duurzame uitvaart geven we het advies niet te kiezen voor kleding van synthetisch materiaal of ander materiaal wat moeilijk afbreekbaar is. De voorkeur gaat uit naar natuurlijke producten als linnen, wol of hennep.
Het meegeven van sieraden in de kist wordt afgeraden. Er zijn ook mogelijkheden om van oude sierraden weer nieuwe te laten maken, zodat het sieraad symbolisch een tweede leven krijgt en zo weer een leven meegedragen kan worden.
Vervoer
Het vervoer van de nabestaanden en belangstellenden is op de uitvaart de grootste aanslag op het milieu. De belangrijkste milieuaspecten van het rouwvervoer zijn energieverbruik en de uitstoot van uitlaatgassen. U kunt rekening houden met het energielabel op auto’s, dit geeft aan hoe zuinig de auto is ten opzichte van andere auto’s. Ook op het gebied van rouwvervoer zijn steeds meer alternatieven voor de traditionele rouwauto. U kunt denken aan een uitvaartbus, daarin kunnen zowel de overledene als de nabestaanden mee.
Voor het vervoer op korte afstand zijn de loopkoets, platte kar en de uitvaartfiets zeer geschikt. Deze alternatieven kennen geen uitstoot en hebben een lage milieu-impact bij productie. Van belang is dat er gekozen wordt voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellenden eventueel te voet of fietsend naar de uitvaart kunnen komen.
Alle genoemde mogelijkheden zijn door Van der Spek Uitvaart te realiseren. Onze uitvaartcentra zijn vaak gelegen op of in de buurt van een begraafplaats of crematorium. Zo kunt u het reizen beperken en wordt het milieu minder belast.
Rouwdrukwerk
Ook op het gebied van rouwdrukwerk kunnen er duurzame keuzes worden gemaakt. Zo raden wij aan te kiezen voor 100% gerecycled papier, ongebleekt en afkomstig van bomen uit bossen die duurzaam beheerd worden. In onze drukkerij wordt uitsluitend papier met het FSC en GreenRange keurmerk gebruikt.
Er kan ook gekozen worden voor een digitale rouwkaart eventueel in combinatie met een digitaal condoleanceregister. Zo’n register biedt nabestaanden ook mogelijkheden om mooie herinneringen te delen, eventueel aangevuld met foto’s en filmpjes.
Bloemen
Voor veel mensen spelen bloemen rondom een overlijden een belangrijke rol. Ze geven uiting van liefde, troost en medeleven. Het is mooi wanneer de favoriete bloem van de overledene onderdeel uitmaakt van de uitvaart. Wat betreft bloemen is de beschikbaarheid afhankelijk van de seizoenen. U merkt daar normaal gesproken niet veel van, omdat veel bloemen geïmporteerd worden uit landen als Kenia, Italië en Ecuador. Het invliegen van bloemen brengt een enorme milieubelasting met zich mee. Daarnaast wordt er bij het telen van veel exotische bloemen veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.
Het minst belastende voor het milieu is natuurlijk het plukken van bloemen uit eigen tuin. Dit heeft iets bijzonders en staat dicht bij de overledene, maar is lang niet altijd mogelijk. Daarom kunt zich ook beperken tot Nederlandse seizoensbloemen.
Wij werken op het gebied van bloemen samen met de Uitvaartbloemist Rotterdam. Deze bloemist biedt een bloemenarrangement waarin zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de elementen die bij een duurzame uitvaart een rol spelen.
Catering
Uit recent onderzoek is gebleken dat catering een belangrijk onderdeel uitmaakt van de uitvaartwensen. Vroeger was het traditionele kopje koffie of thee met een koek traditie. Vandaag de dag is dit nog steeds gebruikelijk, maar er wordt nu ook breder gekozen. Er wordt bijvoorbeeld ook soep, broodjes, borrelhapjes eventueel in combinatie met licht alcoholische dranken geserveerd, afhankelijk van het moment van de dag dat de uitvaart plaats vindt. We raden u aan om te kiezen voor een lokale cateraar of bakker, zodat er geen onnodige kilometers gereden hoeven te worden.
Ook is het goed om de catering in bijvoorbeeld het crematorium of het uitvaartcentrum op de begraafplaats te laten plaatsvinden. Begraafplaatsen en crematoria hebben voor dit doel vaak goed ingerichte zalen beschikbaar en dit scheelt natuurlijk ook aan reistijd. Voor wat betreft de invulling van de catering kunt u ook kiezen voor biologische producten wanneer het gaat om dranken als koffie, thee, vruchtensap, wijn of bier. Onze koffie is voorzien van het Max Havelaar fair trade keurmerk en wanneer men water wenst schenken we kraanwater.
Alle genoemde mogelijkheden zijn door Van der Spek Uitvaart te realiseren. In al onze uitvaartcentra kan een catering arrangement aangeboden worden. Een aantal van onze centra zijn gelegen op of dicht in de buurt van een begraafplaats of crematorium. Laat u adviseren door onze uitvaartadviseurs.
Grafmonumenten
Het is gebruikelijk om na de begrafenis de laatste rustplek van de overledene te markeren tot een blijvende herinnering. Verreweg de meest gekozen vorm van een gedenkteken is een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter recent in opspraak geraakt. De arbeidsomstandigheden blijken vaak zeer slecht te zijn. Laat u van tevoren dus goed informeren over de herkomst van natuursteen.
Er zijn ook duurzame alternatieven beschikbaar, dan kunt u denken aan een natuurlijke markering als een boompje of bloemen. Ook kunt u kiezen voor een monument van hout. Het hout moet dan wel duurzaam geproduceerd zijn en bij voorkeur onbehandeld. Zwerfkeien zijn een goed alternatief voor natuursteen omdat er geen energie-intensieve processen nodig zijn voor winning en bewerking.
Hergebruik van grafsteen
Wilt u een monument van natuursteen dan is het mogelijk om een bestaand natuurstenen monument te hergebruiken. Er wordt dan een dun laagje van de steen afgeslepen zodat de nieuwe tekst erop gezet kan worden. Ook kan een staande steen met de tekst naar beneden op het graf worden gelegd.
Laat u goed informeren wat betreft de regelgeving van begraafplaatsen. Veel begraafplaatsen hebben namelijk richtlijnen voor grafmonumenten. Niet alles is mogelijk. Onze uitvaartadviseurs helpen u daar graag bij.
Urnen
Na de crematie wordt de as van de overledene bewaard in een asbus. 30 dagen na de crematie wordt de as bij het crematorium wettelijk vrijgegeven. De as wordt dan opgehaald en men kan er een bestemming aan geven. Er zijn verschillende opties: verstrooiing, de as bijzetten in een urnenwand op de begraafplaats of de urn begraven. Maar u kunt de as ook bewaren in een urn of assierraad.
Als de urn in de grond wordt begraven dan kan gekozen worden voor een ‘eco-urn’ van plantaardig materiaal. Deze urnen bestaan in verschillende varianten en materialen, zoals plantenextracten, zout en hars. Nadat de urn in de aarde is geplaatst begint het afbraakproces. Dit duurt ongeveer twee a drie jaar. De urn vergaat dan volledig en wordt opgenomen in de natuur.