poster van Bach in beeld lezing

De Matthäus-Passion: het verhaal achter de noten

Met Pasen worden traditioneel in heel Nederland uitvoeringen gegeven van de beroemde Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Achter dit indrukwekkende meesterwerk van een van de grootste componisten aller tijden, schuilt een verhaal dat slechts weinig mensen kennen. Daarom geeft musicus en Bach-kenner Arjan Breukhoven, op uitnodiging van Van der Spek Uitvaart, woensdag 9 maart een muzikale lezing over de achtergronden van de Matthäus-Passion en de inspiratiebronnen van de componist.

J.S. Bach en de Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus zoals dat werd beschreven in het Evangelie volgens Mattheüs. J.S. Bach (1685-1750) componeerde het oratorium tijdens zijn werkzame periode in Leipzig rond 1727, maar bracht later nog wijzigingen aan. De versie van 1736 wordt daarom als de laatste beschouwd. In het indrukwekkende verhaal vertellen koren, solisten en het orkest de lijdensweg van Christus tot aan zijn kruisiging en graflegging. Vandaar dat de Matthäus-Passion traditioneel in de passietijd rond Pasen op meer dan honderd plaatsen in Nederland wordt uitgevoerd. Bach heeft heel veel symboliek in de Matthäus-Passion verwerkt. De toelichting van musicus en Bach-kenner Arjan Breukhoven tijdens de lezing op woensdag 9 maart zal dan ook een heel nieuw licht werpen op dit meesterwerk van een van de grootste en meest invloedrijke componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek.

Arjan Breukhoven

Arjan Breukhoven (1962) studeerde orgel, kerkmuziek, piano, zang, improvisatie en koordirectie aan onder meer het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij treedt over de hele wereld op als pianist en organist en begeleider van koren en solisten. In 2014 ontving hij, vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek, de Médaille d’Argent van de Société Académique d’encouragement et d’éducation ‘Arts, Sciences et Lettres’ in Parijs. Hij was waarschijnlijk ook de eerste Nederlandse organist die het hoofdorgel van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan bespeelde. Arjan Breukhoven werkt regelmatig mee aan televisieopnames en radioprogramma’s in binnen- en buitenland. Als groot kenner van de werken van Bach, organiseert hij lezingen over het werk van deze componist, waar hij op enthousiaste en inspirerende wijze over vertelt.

Aanmelden

Woensdag 9 maart 2016, 20.00 uur, Van der Spek Uitvaartcentrum, Berkelse Poort 33, Berkel en Rodenrijs. Toegang gratis na aanmelding op www.bachlezing.nl of telefonisch: 010-4479900. Deuren open vanaf 19.00 uur. Ontvangst met koffie en thee.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.